Başbakan Yıldırım: 2 Haziran'ı 3 Haziran'a bağlayan gece Rakka operasyonu başlatıldı

ABD'nin Rakka operasyonu 2 Haziran gecesi başladı. Açıklama Başbakan Binali Yıldırım'dan geldi. "ABD gerekli bildirimi yaptı. Biz de rahatsızlığımızı ilettik" diyen Yıldırım "ABD'nin Rakka operasyonunu tasvip etmediklerini, Türkiye'nin stratejisini değiştirmeyeceğini" söyledi

Başbakan Yıldırım: 2 Haziran'ı 3 Haziran'a bağlayan gece Rakka operasyonu başlatıldı

PKK'nın Suriye kolu YPG'ye 2 haftadır ağır silah sevkiyatı yapan ABD'nin Rakka operasyonu başladı. 2 Haziran'ı 3 Haziran'a bağlayan gece başlayan operasyonla ilgili bilgiyi Başbakan Binali Yıldırım paylaştı.

Yıldırım, operasyonun daha önceden planlandığı şekilde başladığını söyledi. "Bu konuda Amerika Birleşik Devletleri gerekli bilgilendirmeyi operasyon öncesinde yaptı." dedi.

ABD'nin Rakka operasyonu tasvip etmediklerini belirten Yıldırım, Türkiye'nin rahatsızlığınıda Amerika'ya iletti.

ABD'nin Rakka Operasyonu

Bunun bir seçim olmadığını, mecburiyet olduğunu ve bu operasyon sonrası PYD/YPG ile ilişkilerin uzun süreli devam ettirilmeyeceğini, taktiksel bir iş birliği olduğunu' ifade ettiler ve bize gereken güvenceleri verdiler. Verilen güvence ne? Burada kullanılacak silahların daha sonra ülkemizde terör gruplarının eline geçmemesi ve terör faaliyetlerinde güvenlik güçlerimize, vatandaşlarımıza karşı kullanılma ihtimalinin doğmaması. Bunu özellikle takip edeceklerini ifade ettiler.

Türkiye süreci yakında takip edecek. ABD'nin Rakka Operasyonu ile bölgede dengelerin değişmesi bekleniyor.

Başbakan Binali Yıldırım, Türkiye'nin terörle mücadele stratejisini değişmeyeceğini söyledi. Yıldırım, "Ülkemizi tehdit eden terör grupları ister yurt içinde isterse yurt dışında olsun, adı da ne olursa olsun hepsi bizim için aynıdır, hedeftir. Gereken adımları atmaktan çekinmeyiz, geri durmayız. Bunu geçmişte de yaptık, bundan sonra da icap ederse yaparız." ifadelerini kullandı.

Başbakan Binali Yıldırım'dan Şırnak'ta düşen ve 13 şehit verdiğimiz helikopter kazasıyla ilgili açıklama geldi. Yıldırım kaza sonrası gündeme gelen 'Helikopter engel tanıma sistemi'nin alınması için gereken talimatı verdiğini söyledi. Savunma Sanayi Müsteşarlığı sistemin alınması için 2010’da süreci başlatmış ancak sonuçlandıramamıştı.

2017 BEDELLİ ASKERLİK ÇIKACAK MI?

Sıklıkla gündeme gelen bedelli askerlik sorusuna Başbakan Binali Yıldırım'dan yanıt geldi. Çankaya Köşkü'nde medya temsilcileriyle bir araya gelen Yıldırım, bedelli askerlik ile ilgili şu açıklamayı yaptı;

"BBP Genel Başkanı Mustafa Destici ile görüşmenizin ardından bedelli askerlik gündeme geldi. Ufukta böyle bir şey var mı?" sorusu üzerine Yıldırım, "Böyle bir şey yok. Bizim programımızda, Hükümetin gündeminde bedelliyle ilgili bir konu yok. Çünkü şu anda terörle amansız bir mücadele içindeyiz. Bütün yoğunluğumuzu, ağırlığımızı bu konuya vermiş durumdayız. Sayın Destici, böyle bir hususu gündeme getirdi, yani 'Bedelli olsa da bunlardan elde edilen parayı SMA hastalarına getirsek' diye bir temennisi oldu. Bizim ona karşılık bir cevabımız olmadı." ifadelerini kullandı.

DESTİCİ'DEN BEDELLİ ASKERLİK ÖNERİSİ

Başbakanlık Resmi Konutu'nda, Başbakan Binali Yıldırım ile görüşen BBP lideri Mustafa Destici, bedelli askerlik için, Başbakan Yıldırım'ın şu an gündemde olmadığını söylediğini, ancak bedelli askerlik gelirinin SMA hastaları için kullanılması önerisinde iyimser olduğunu söyledi.

Görüşmede, Başbakan Yıldırım'a, bedelli askerlik konusunda partisinin taleplerini dile getirdiğini anlatan Destici, şöyle konuştu:

"Biz bedelli askerliğe ilkesel olarak karşıyız ama çıkarılacaksa şayet hükümetin böyle bir tasarrufu olacaksa buradan gelen kaynağın SMA hastalarına aktarılması talebimizi de ilettik. Bununla birlikte şunu da ifade ettik, artık referandum bitti, artık 'evet-hayır' diye cepheler oluşturmanın bu ülkeye, millete bir faydası yok. Artık birleşme, uzlaşma, kardeşlik zamanı. Çünkü 'hayır' diyen de 'evet' diyen de bu ülkenin birinci sınıf, asil evlatlarıdır. Biz Türkiye için terör belasından sonra en büyük tehlike olarak bu kamplaşmayı, ayrışmayı görüyoruz. Buna bir an önce son verilmesi lazım. Bu konuda adım atması gereken hükümettir, iktidar partisi ve Meclisteki diğer partilerdir. Biz de bu konuda Türkiye'nin uzlaşması, bu kamplaşmanın ortadan kalkması adına her türlü adımı destekleyeceğimizi söyledik."

HELİKOPTER ENGEL TANIMA SİSTEMİ ALIMI HIZLANDIRILACAK

Şırnak'ta 13 şehit verdiğimiz helikopter kazası sonrası Başbakan Binali Yıldırım'dan önemli bir açıklama geldi.

Medya temsilcileriyle biraraya geldiği iftarda soruları yanıtlayan Yıldırım, kaza sonrası gündeme gelen "Helikopter engel tanıma sistemi" ile ilgili konuştu.

"Milletçe üzüldük" diyen Başbakan "Bu kazaların olmaması gerekir. Helikopter Engel Tanıma Sistemi yıllardır savunma sanayisinin gündeminde. Birkaç kez ihale yapılmış, iptal edilmiş. Sebebi, bürokrasi ve firmaların kendi aralarında kaynaklanan anlaşmazlıklar. Bunların hiçbiri bahane olmamalı. Milli Savunma Bakanına gerekirse doğrudan temin suretiyle bu işi hemen halletme talimatı verdim" dedi.

Savunma Sanayi Müsteşarlığı 2010 yılında helikopter engel tanıma sisteminin alımı için süreci başlatmış, 2014 yılında ihaleye çıkılmış ancak aradan geçen 3 ylda süreç tamamlanamamıştı.

TSK bünyesinde bulunan farklı tipteki yaklaşık 170 helikopterde engel tanıma ve uyarı sistemi bulunmuyor. Küresel konumlandırma ile çalışan sistem uçuş yapılan arazideki tehlikeleri önceden fark edip pilotları görsel ve sesli olarak uyarıyor.

Karada çıplak gözle görülebilen ancak özellikle alçak uçuşlarda havada çok zor fark edilen yüksek gerilim telleri, helikopterler için büyük tehdit. Yüksek gerilim hatlarına takılarak düşen helikopterlerde son kazayla birlikte 50 askerimiz şehit oldu.

ulusalkanal.com.tr

# Başbakan Binali Yıldırım # rakka