Türkiye ilklere imza atıyor: Milli helikopterde milli motor

Türkiye kendi ürettiği motorla, kendi ürettiği helikopteri uçurmaya hazırlanıyor. Milli helikopter Gökbey’de Türkiye’nin ilk milli helikopter motoru TS1400 kullanılacak. Gökbey'in 2021 yılında seri üretimine geçilmesi bekleniyor.

Türkiye ilklere imza atıyor: Milli helikopterde milli motor

Geçtiğimiz hafta sonu Türkiyesavunma sanayisinde tarihi bir gün yaşadı ve İlk milli helikopter motoru için marşa basıldı.

TUSAŞ Motor Sanayii A.Ş. tarafından geliştirilen ilk milli helikopter motoru TS1400, ilk yerli genel maksat helikopteri Gökbey'le Türk mühendislerinin imzasını gökyüzüne taşıyacak.

Türk Silahlı Kuvvetlerinin ve diğer ihtiyaç sahibi makamların, genel maksat helikopteri ihtiyaçlarının karşılanması için Özgün Helikopter Programı kapsamında tasarlanan Gökbey, sertifikasyon sürecinin ardından 2024'ten sonra milli motorla uçacak.

700 kişilik bir ekip tarafından geliştirilen Gökbey, hem askeri hem sivil amaçlı kullanılacak. Gökbey; VIP, kargo, hava ambulans, arama kurtarma ve kıyı ötesi taşıma gibi birçok alanda görev alacak.

En zorlu iklim ve coğrafyalarda, yüksek irtifa ve yüksek sıcaklıkta, gece ve gündüz koşullarında etkin bir şekilde faaliyet göstermek üzere tasarlanan Gökbey'in ilk prototipi, ilk test uçuşunu 6 Eylül 2018'de başarıyla gerçekleştirmişti. Gökbey'in seri üretiminin yerli jet motorumuz ile 2021'de gerçekleştirilmesi hedefleniyor.

# türkiye # tusaş # savunma # motor # gökbey