Beyaz Saray'da George Floyd protestosu

Amerika Birleşik Devletleri’nde siyahi bir vatandaşın polis şiddetiyle öldürülmesi, birikmiş olan öfkenin patlamasına neden oldu. Ülke, adalet arayan kitlelerin gösterileriyle çalkalanıyor. Gösteriler New York’tan Los Angeles’a tüm ülkeye yayıldı. Olayın yaşandığı Mineapolis kenti harabeye döndü, birçok kentte sokağa çıkmaya yasağı ilan edildi. Ordu alarma geçirilirken pek çok eyalette ulusal muhafızlar sokağa indi. Gösterilerde şu ana kadar 6 kişi öldü. ABD Başkanı Trump ise göstericileri kışkırtırtacak açıklamalarını sürdürüyor. Trump son açıklamasında eylemleri “vandallık” olarak niteledi. Bir yandan salgınla boğuşan ülke, Floyd’un öldürülmesiyle, deyim yerindeyse “Amerikan Baharını” yaşıyor.

Beyaz Saray'da George Floyd protestosu

Amerika Birleşik Devletleri, son yılların en büyük siyasi ve toplumsal krizini yaşıyor. Afro-Amerikan George Floyd'un bir polisin ayakları altında “nefes alamıyorum” sözleriyle can vermesi, ülkede bu konuda zaten birikmiş olan öfkenin fitilini ateşledi. Bir yandan salgınla boğuşan Amerika, bir haftada yangın yerine döndü.

Olayın yaşandığı Mineapolis kentinde “Floyd için adalet” sloganlarıyla başlayan gösteriler, kısa sürede ülke geneline yayıldı. Los Angeles'tan Miami'ye Chicago'dan San Francisco’ya kadar birçok bölgede yüzlerce kişinin katıldığı protesto eylemleri sürüyor.

Bazı kentlerde gösteriler, polisin müdahalesiyle çatışmaya dönüştü. Polisin göz yaşartıcı gaz ve plastik mermi kullandığı çatışmalarda, şimdiye kadar 6 kişinin öldüğü açıklandı.

Minnesota, Los Angeles, Philadelphia ve San Francisco başta olmak üzere birçok eyalette sokağa çıkma yasağı ilan edildi, ordu alarma geçirildi. Floyd’un öldürüldüğü Mineapolis kenti harabeye dönerken, bazı bölgelerde ulusal muhafızlar sokağa indi. Minnesota Ulusal Muhafızları, ikinci Dünya Savaşı’ndan beri ilk kez aktif hale getirilirken, Vali Tim Walz, kararı “Saldırı altındayız” sözleriyle açıkladı. Pentagon da ordunun Minnesota’ya gönderilebileceğini duyurdu.

ABD Başkanı Donald Trump’ın açıklamaları ise gösterileri daha da kışkırtır nitelikte… Trump, Beyaz Saray önünde süren gösterilerle ilgili olarak “çitleri yıkarlarsa, en zalim köpeklerle ve en korkutucu silahlarla karşılanırlar” dedi. Göstericileri vandallıkla suçlayan Trump, “Kızgın kalabalıkların ülkeye egemen olmasına izin vermeyiz” diye konuştu.

3 Kasım'daki seçimlerde Trump'ın rakibi olmasına kesin gözüyle bakılan Demokrat Partili Joe Biden ise Trump’ın açıklamalarıyla bağnazlığa oksijen verdiğini söyledi. Biden, “Polis şiddetine ve gaddarlığına karşı protesto gösterisi düzenlemek bir haktır.” dedi.

ulusal.com.tr

# abd # trump # George Floyd # Floyd