Torba Yasa Genel Kurul'da!

Bu hafta TBMM, Torba Yasa için fazla mesai yapacak. 38 günde komisyondan geçen Torba Yasa Tasarısı, Salı günü Meclis Genel Kurulu'nda olacak. Yasa tasarısının içinde çok tartışılacak maddeler yer alıyor.

Meclis'i bu hafta hareketli saatler bekliyor. Plan ve Bütçe Komisyonu'nda tam 38 gün görüşüldükten sonra kabul edilen Torba Yasa Tasarısı, bu hafta salı gününden itibaren Meclis Genel Kurulu'nda görüşülecek.

45 ayrı kanunda değişiklik öngören Torba Yasa Tasarı'sı, Meclis'e ilk sunulduğunda 61 maddeydi ancak eklenen yeni maddelerle 150 maddeye ulaştı.

Torba Yasa'daki 91'inci maddeyle, belediyelere elindeki arsaları istedikleri kişiye veya kuruma devretme yetkisi veriliyor.

72'inci maddeyle gerçek dışı kasa alacak kayıtlarının düzeltilmesi sağlanıyor. Maddeyle; şirketler parayı nerede harcadığını belirtmeden, yasal olarak mevcut şartlarda yüzde 15 vergi ödemesi gerekirken, yüzde 3 oranında vergi ödemesiyle kayıtlarını yasal hale getirecek.

Memurların iş güvencesini elinden alacak maddeye göre ise hükümet, daire başkanı ve üstü yöneticiler ile emniyet teşkilatındaki yönetici ve polis memurlarını görevden alabilecek. Mahkeme, göreve iade kararı verse bile karar 2 yıl boyunca uygulanmayacak.

Yeni bir madde ile Risale-i Nur eserlerinin basımı devlet tekeline alındı. Düzenlemeyle, Risale-i Nur gibi eserlerin basım izni tamamen Bakanlar Kurulu'na verildi.

Çok tartışılan taşeron yasası da Torba Yasa'nın içerisinde yer alıyor. Tasarı, taşeronluk sistemini yaygınlaştıracak düzenlemeler içeriyor. İş Kanunu'ndaki ‘asıl işin tamamının alt işverene verilemeyeceği' hükmü kaldırılıyor. Böylece işverenin asıl işi bölerek taşerona vermesinin önü açılıyor.

Diğer bir madde ise Başbakan ile ilgili. Başbakan'a 2'si genel müdür 20'si daire başkanı olmak üzere toplam 402 danışman kadrosu daha verilecek.

Haber: Hüsna SARI

ulusalkanal.com.tr

# tbmm # Meclis Genel Kurulu # torba yasa