Yüce Divan kaygısı sürüyor!

AKP'de 4 eski bakan ile ilgili Yüce Divan gerginliği sürüyor. Parti Yönetimi, meclis soruşturma komisyonunun hazırladığı raporun Genel Kurul'daki oylaması öncesi, milletvekillerini sıkı markaja aldı. Bu arada tapelerin imha edilmek yerine savcılığa gönderileceğini söyleyen Meclis Başkanı Cemil Çiçek'ten, siyasi etik yasası çıkışı gelmesi dikkat çekti.

Yüce Divan kaygısı sürüyor!

Meclis Soruşturma Komisyonu'nun Yüce Divan'a gerek yok kararına rağmen AKP'de Yüce Divan gerginliği sürüyor. Nedeni ise Komisyon raporunun Meclis Genel Kurulunda oylanacak olması.

Partilerin sandalye sayıları dikkate alındığında raporun Genel Kurul'da kabul edilmesi bekleniyor. Ancak rüzgârın bir anda terse dönmesi de mümkün. Kâğıt üzerinde de olsa AKP'li 4 eski Bakanın hala Yüce divana gitmesi söz konusu. Nedeni ise AKP'lilerin iddialardan duyduğu rahatsızlık.

Bir süre önce, milletvekili adaylarının Saray'da belirleneceği, 200 vekilin üstünün çizildiği basına yansımıştı. Bu durum karşısında temkinli davranma kararı alan parti yönetimi, oylama öncesi milletvekillerine mesaj gönderdi. Mesajda "16 Ocak Cuma günü önemli bir çalışma yapılacağı için mutlaka TBMM'de olun" denildi.

Normalde oylama için 29 Ocak'a kadar zaman var. Ancak bu mesaj AKP'nin oylamayı 16 Ocak Cuma günü yapmayı planladığı anlamına geliyor. İddialara göre oylama Meclis TV'de Genel Kurul yayının olmadığı saatlere denk getirilecek. Takvimin hızlandırılmasının bir başka amacı ise yolsuzluk tartışmalarının, seçimler öncesi bir an önce kapatılması yani unutturulmak istenmesi.

Genel Kurul'daki oylama gizli yapılacak. Bu nedenle grup kararı alma olanağı bulunmuyor. Yüce Divan'a sevk için en az 276 oy lazım. Muhalefetin oy sayısı 223. AKP'den 53 fire olması halinde Meclis'ten Türkiye tarihine geçecek sürpriz bir karar çıkabilir.

Risk almak istemeyen AKP, oylama öncesi nabız yoklaması yaparak vekillerinin eğilimini ölçtü. Bazı AKP'lilerin boş oy kullanması bekleniyor. Ancak bu durum Yüce Divan kapısını aralamakta etkili değil.

Parti yönetiminin AKP'li vekillere markajı sürerken TBMM Başkanı Cemil Çiçek'ten dikkat çeken bir açıklama geldi. Milliyet Gazetesine telefonda açıklamalar yapan Çiçek tarih vermedi ama 16 Ocak'ı işaret etti.

"Bu işin zamanı yok. Üç gün evvel, üç gün sonranın bir anlamı yok. Herkes bu işin bir an evvel bitmesini ve bir karara bağlanmasını istiyor"

Tapelerin meclis'te imha edilmeyeceğini dosya eklerinin arşive kaldırılacağını kaydeden Çiçek, siyasi etik yasası çıkarılması gerektiğini de söyledi.

ulusalkanal.com.tr

# AKP # Meclis Genel Kurulu # 4 eski bakan