Merkez Bankası GLP faizini artırdı

Türkiye erken seçime giderken ekonomideki düşündürücü tablo bir kez daha kendini gösterdi. Merkez Bankası, piyasa beklentilerine paralel olarak, politika faizi ve faiz koridorunda değişiklik yapmazken, geç likidite penceresi faizini 75 baz puan arttırıma gitti.

Türkiye erken seçime gidiyor, ekonomideki durum ise pek iç açıcı değil. Enflasyon rakamları, işsizlik, geçim sıkıntısı derken şimdi de faizler arttı. Merkez bankası faizleri 75 baz puan yükseltme kararı aldı. Türkiye ekonomisinde geleceği düşündüren tablo ise sürüyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu yılın 3'üncü toplantısını düzenledi. Faizler, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın tüm açıklamalarına rağmen artırıldı.

Merkez Bankası, geç likidite penceresi borç verme faiz oranını 75 baz puan artırarak yüzde 12,75'ten yüzde 13,50’ye yükseltti.

Gecelik marjinal fonlama oranını yüzde 9,25'te ve gecelik borçlanma faiz oranını yüzde 7,25'te sabit tutuldu, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını da yani politika faizi de yüzde 8'de bırakıldı.

Piyasada beklenti, politika faizi ve faiz koridorunda değişiklik olmayacağı, geç likidite penceresi faiz oranında 25 ile 75 baz puanlık artış gerçekleşeceği yönündeydi. Bu karar sonrası ise gözler döviz ve borsaya çevrildi.

Özellikle dolar/TL kurunda dalgalanmalar yaşandı. Merkez Bankası'nın faiz artırımı sonrası 4.03 seviyesine kadar inen kur, doların küresel bazda değerlenmesiyle 4.10 seviyesini gördü. Avro da benzer şekilde gün içinde 5 lira seviyesinin üzerine çıktı. Borsada ise satış ağırlıklı seyir devam ediyor.

Ekonomistler, faiz artırımı kararıyla döviz fiyatlarındaki artışın süreceğini belirtiyor. Lokomotiv sektörlerden biri olan konut satışlarında da düşüş bekleniyor...

ulusal.com.tr

# faiz # Merkez Bankası # Para Politikası Kurulu # tcmb # ppk # likidite