Oktay Ekinci Muğla’da anıldı

Muğla’da, Sivil Toplum Kuruluşları (STK) tarafından, yaşamını ülkenin doğa ve kültür değerlerinin korunmasına adayan, Mimarlar Odası eski Genel Başkanı, gazeteci-yazar Oktay Ekinci için, ölümünün birinci yılında anma programı düzenlendi.

Oktay Ekinci Muğla’da anıldı

Muğla’da, Sivil Toplum Kuruluşları (STK) tarafından, yaşamını ülkenin doğa ve kültür değerlerinin korunmasına adayan, Mimarlar Odası eski Genel Başkanı, gazeteci-yazar Oktay Ekinci için, ölümünün birinci yılında anma programı düzenlendi.

Muğla Belediyesi'nde 1978–1980 tarihleri arasında imar müdürü olarak görev yapan, Mimarlar Odası eski Genel Başkanı, gazeteci-yazar Oktay Ekinci, ölümünün birinci yılında unutulmadı. Ekinci için il genelindeki çeşitli STK’lar bir araya gelerek Menteşe İlçesi’ndeki Mimar Sinan heykelinin bulunduğu tarihi Saburhane Meydanı’nda anma etkinliği düzenledi.

Etkinliğin açılış konuşmasını ÇEKÜL Vakfı Muğla İl Temsilcisi yüksek mimar Meral Oğuz yaptı. Oğuz, “Mimarlık fakültesindeki hocalarımız derdi ki, proje bitmeyen bir süreçtir. Bir yerde noktayı koyar ve teslim edersiniz. Oktay Ekinci’nin projesi, aydınlık-uygar bir ülkede yaşamak ve yaşatmaktı. Gelecek kuşakların geçmişten referans alma haklarının korunması üzerine çalıştı. Erdemli ve yüce gönülle bir insan olarak tüm yaşamını bu projesine adadı. Evet proje bitmeyen bir süreçtir. O proje üzerinde çalıştı, çabaladı. Tüm riskleri göze alarak büyük bir cesaret, azim ve inançla başarılması çok güç olan yüksek bir çizgiye taşıdı. Şimdi, komşuları, dostları, sevenleri, ve meslektaşları olarak onun gösterdiği bu yolu daha da ileriye götüreceğiz” dedi.

Dönemin CHP’li Muğla Belediye Başkanı Erman Şahin, “Eski mimarlarımdan Yavuz bey, görevinden ayrılmak isteyince yerine Oktay Ekinci’yi bıraktı. Bizimle çalışmaya başlayan Oktay, ile baba-oğul gibiydik. Saygılı, dürüst ve çok çalışkan birisiydi. Onu anlatmaya kelimeler yetmez. Beraber yaptığımız çalışmalar ile kent kimliğinin bozulmasına asla izin vermedik. Muğla, bugün tarih ile iç içe yaşıyorsa bunda en büyük pay sahibi Oktay Ekinci’dir” diye konuştu.

Muğla Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ünal Türkeş, ise “Bu meydanındaki Mimar Sinan heykeli Oktay’ın önerisi ile buraya dikilmişti. Mimar Sinan’ın Osmanlı döneminde kazandığı eserlere saygı duyardı. Kendisi Kars kökenliydi. Gazeteci bir aileye mensuptu Üniversiteyi bitirdikten sonra Muğla’ya yerleşti” dedi.

Etkinlik Muğla Sanatseverler Derneği (MUSANDER) Başkanı Saadettin Özbek’in şiir dinletisiyle sona erdi.

OKTAY EKİNCİ KİMDİR

1952 yılında Balıkesir’de doğan, aslen Karslı olan Oktay Ekinci, ilkokulu Erzincan ve İstanbul’da okudu. Orta öğrenimini İstanbul Pertevniyal Lisesi’nde tamamlayan Ekinci daha sonra Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde Yüksek Mimarlık Bölümü’nü bitirdi. 1978'de Muğla Belediyesi’nde İmar Müdürü olarak göreve başlayan Oktay Ekinci ilerleyen yıllarda eşi yüksek mimar Zehra Ekinci ile birlikte serbest mimarlık yaptı. Mimarlar Odası’nın çeşitli kademelerinde yöneticilik görevleri üstlendi.1992-1996 yıllarında iki dönem Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Başkanlığı yapan Ekinci, 1998-2000 dönemi ve 2000-2002 dönemi için Mimarlar Odası Genel Başkanlığı’na seçildi. 1993 yılından itibaren MSÜ Mimarlık Fakültesi-Şehir ve Bölge Panlama Bölümü’nde ders verdi. Ekinci 1992'den beri Cumhuriyet Gazetesi'nde yazarlık yapıyordu.

Haber: Aykut Kurt /Muğla

# muğla # anma # Kültür # dağa