Trump ile Putin, 'seçimlere müdahale' konusunu konuştu

Almanya'nın Hamburg şehrinde düzenlenen G20 liderler zirvesi kapsamında Amerika Başkanı Donald Trump ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ilk kez yüz yüze görüştü. 40 dakika olarak planlanan görüşme 2 buçuk saat sürdü. İki liderin görüşmesinden Suriye'de ateşkes kararı çıktı. Uzlaşıya göre ateşkes, Suriye'nin güney batısında olacak.

Trump ile Putin, 'seçimlere müdahale' konusunu konuştu

İlk kez yüz yüze görüştüler. Suriye'nin güneybatısında ateşkes için anlaştılar.

Amerikan Başkanı Donald Trump ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Almanya'da G20 zirvesinde bir araya geldi.

Görüşme sonrası basın açıklaması yapmadılar. Ancak Trump kısa bir mesaj verdi. "Putin ile pek çok konuyu konuştuk ve konuşmaya da devam edeceğiz görüşmeler iyi gidiyor" dedi. "Sizinle olmak büyük bir onur" dedikten sonra Putin'in elini sıktı ve sözü Rus lidere bıraktı. Putin de "sizinle kişisel olarak tanışmaktan çok mutluyum bu buluşmanın iyi sonuçlar doğuracağına inanıyorum" ifadelerini kullandı. "Telefonla görüşmek yetmez" sözleriyle daha sık yüz yüze görüşme dileğini ifade etti.

Normalde 40 dakika yapılması planlanan görüşme yaklaşık 2 buçuk saat sürdü. İki liderin görüşmesinin ayrıntılarını ise hem Washington'dan hem de Moskova'dan verildi. Görüşmeden çıkan en önemli gelişme Suriye konusunda oldu. Amerika Birleşik Devletleri, Rusya Federasyonu ve bölgedeki diğer ülkelerin ateşkes uygulanmasında anlaştıkları açıklandı.

Kameralar karşısına geçen Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ayrıntıları paylaştı.

Anlaşmanın 9 Temmuz'da Şam saatiyle 12'de devreye gireceğini söyleyen Lavrov, ateşkesin Suriye’nin güneybatısındaki Kuneytire ve Dera şehirlerini kapsadığını belirtti.

Öte yandan varılan uzlaşının Rusya, Türkiye ve İran arasında kurulan çatışmasızlık bölgelerinden farklı olduğu açıklandı.

ulusal.com.tr

# abd # rusya # donald trump # vladimir putin # Rex Tillerson