Barış Yarkadaş Rahip Brunson'ı savundu

Eski CHP'li vekil Barış Yarkadaş, Rahip Brunson'ı savundu.

Esk CHP'li vekil Barış Yarkadaş, Rahip Brunson'ı savundu. Ulusal Kanal'da yayınlanan ve sunuculuğunu Oğuz Polatbilek'in yaptığı Fikir Meydanı programına konuk olan Yarkadaş, Brunson davasını değerlendirdi.

Yarkadaş, teröre yardım ve yataklık suçundan hüküm giyen ABD'li rahip Andrew Brunson ve Türkiye-Almanya arasında krize neden olan Deniz Yücel'i savundu.

Barış Yarkadaş özetle şöyle konuştu:

Barış Yarkadaş: Brunson olayı siyasi bir hareket haline dönüşmüştür.

Rahip Brunson hakkında bir algı operasyonu başlattılar. Savcının bile elinde olmayan fotoğraflar AKP'nin yandaş medyasında yer almaya başladı. Rahip Brunson ne yapmış? Ben de ulaşabildiğim kadarıyla gazeteci olarak imkanlarım dahilinde baktım. Brunson Mardin'e gitmiş oradaki sivil toplum örgütleriyle görüşmüş. Brunson o bölgeye gittiğinde AKP iktidarı çözüm süreci adı altında bambaşka bir politika izliyordu. O dönem hiç kimse için suç olmayan faaliyet birdenbire keşfedildi ve Brunson'u gözaltına aldırdı.

Rahip Brunson'un Deniz Yücel'in Meşale Tolu'nun tamamının gözaltına alınması dünya devletleriyle farklı bir ilişki modeli geliştirmek içindir. Burada tartışmamız gereken şey, savcının hakimin iyi niyetinden çok yargı sisteminin nasıl müdahalelere açık olduğu ve yargı sistemimizin nasıl mağdurluklar yarattığıdır.

Brunson iki sene cezaevinde yattı, altı ay da ev hapsinde tutuldu ve o arada çok vahim bir şey oldu. Tanıklar çıktılar "efendim biz bunu söylemedik" dediler. Ve o tanıklar hakkında bir işlem yapılmadı. Normalde o tanıklar hakkında derhal mahkeme heyetinin "yalancı tanıklıktan" dolayı suç duyurusunda bulunması ve soruşturma açtırması gerekiyordu. Deniz Yücel bir gazeteci olarak söylemediği yazmadığı bir sözden dolayı bir yıl cezaevinde yattı.

İşte Yarkadaş'ın o açıklamaları:

# chp # brunson # barış yarkadaş # rahip brunson