Bielefeld ‘Hocalı için adalet’ dedi

1992 yılında Hocalı'da 613 Azerbaycan Türkü katledilmişti

Bielefeld ‘Hocalı için adalet’ dedi

HOCALI katliamı geçen Cumartesi günü düzenlenen etkinliklerle anıldı. Türkiye Gençlik Birliği, Atatürkçü Düşünce Derneği, Alman-Azeri Kültür Derneği ve Bielefeld Türk Öğrenciler Birliği tarafından Bielefeld’de düzenlenen etkinlikte ilgi büyüktü. Anma etkinliklerinin ilki şehir içinde düzenlenen yürüyüş ile gerçekleşti. Öğle saatlerinde Hauptbahnhof önünde bir araya gelen kalabalık buradan Jahnplatz’a kadar yürüdü.

“Yurtta Sulha, Cihanda Sulh” ve “Hocalı için adalet” sloganlarının atıldığı yürüyüş, Jahnplatz’da katliamı anlatan basın açıklamasının okunmasıyla son buldu. Ardından Bielefeld Üniversitesi’nde İstanbul Üniversitesi Araştırma Görevlisi Mehmet Perinçek ve Azeri vekil Paşayeva‘nın konuşmacı olarak katıldıkları konferansta sözde Ermeni soykırımı ve Hocalı katliamı tartışıldı. İlk konuşmayı yapan Perinçek özellikle Ermenistan’ın ilk başbakanı Kaçaznuni’nin Taşnak Partisi’nin raporunda kullandığı ifadelerin bir delil olduğunu dile getirdi. 150 Belgede Ermeni Meselesi kitapında tarihiyle birlikte karşılıklı katliamlar yapıldığını aktaran Perinçek, 1915 olaylarının hiç bir şekilde soykırım olarak tanımlanamayacağına vurgu yaptı. Soykırım tabirinin 1948 yılında yürürlüğe girdiğini anlatan Perinçek, bu kararın geriye dönük uygulanamayacağını dile getirdi.

EMPERYALİST PROJEDE

Perinçek’in ardından konuşan Ganire Paşayeva birlik vurgusu yaparak “Biz adaletsiz ve hukuk sisteminin çöktüğü bir dünyada yaşıyoruz. Kim güçlüyse hak onun yanındadır” dedi. Hocalı Katliamı’nında Ermeni Soykırımı iddialarının da birer Emperyalist proje olduğunu vurgulayan Paşayeva, bu duruma karşı Türk milli kimliğinin ön planda olması gerektiğini ve halkın hiç bir siyasi veya dini ayrım gözetmeden bu kimliğin etrafında birleşmesi gerektiğini vurguladı. Konferansta özellikle gençlerden olan beklentilerin büyük olduğu vurgulandı.

GENÇLER GÖREVE HAZIR

Gençlerin her alanda lobi faaliyeti yürütmesi gerektiğini ifade eden Paşayeva’ya cevap TGB Bielefeld Başkanı Can Çakır’dan geldi. Çakır, gençliğin göreve hazır olduğunu, vurguladı. Emperyalist projelere karşı Türk gençliğinin dimdik ayakta olduğunu dile getiren Çakır, “Bizler, Mustafa Kemal’in bize gösterdiği yoldan ilerleyerek bütün bu zorlukların altından kalkacağız”, ifadelerini kullandı. Konuşmaların ardından “Mustafa Kemal’in askerleriyiz” sloganları salonu inletti. Katılımcılar Mehmet Perinçek ve Ganire Paşayeva’ın kitaplarına yoğun ilgi gösterdi.

Can Çakır / Aydınlık

# hocalı katliamı # bielefeld