ABD İran için harekete geçti

ABD, Birleşmiş Milletler kararlarına rağmen, İran’a yönelik silah ambargosunu yeniden yürürlüğe soktu. Washington, karara gerekçe olarak "İran'ın nükleer anlaşma yükümlülüklerine uymadığını" ileri sürdü. ABD'nin yaptırımları silah gibi kullandığını belirten Tahran yönetimi ise, uluslararası camiayı, ABD zorbalığına karşı ortak tavır belirlemeye çağırdı.

ABD İran için harekete geçti

ABDİran'a yönelik yaptırımlar için harekete geçti. Tahran, ABD zorbalığına karşı birleşme çağrısı yaptı.

Amerika Birleşik Devletleri, Birleşmiş Milletler kararlarını dinlemedi. İran ile yapılan nükleer anlaşma kapsamında Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nce kaldırılan yaptırımları yeniden yürürlüğe soktu.

Açıklama, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'dan geldi. Pompeo, İran'ın Batılı ülkeler ile yapılan ve nükleer anlaşma olarak bilinen Ortak Kapsamlı Eylem Planı'ndaki yükümlülüklere uymadığını savundu. “Güvenlik Konseyi’nin eylemsizliği, İran’ın 18 Ekim’de konvansiyonel silahlar satın almasının önünü açacaktı. Neyse ki ABD bunun olmasını engellemek için gerekli önlemleri aldı." dedi.

Tahran yönetiminin yaptırımlara yanıtı sert oldu. İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, ABD'nin uluslararası kamuoyunda İran aleyhinde bir birlik sağlayamadığı için İhtilaf Çözüm Mekanizmasını kullanarak İran'a baskı yapmaya çalıştığını belirtti.

Zarif, “ABD, Zorbalık yaparak İran'a silah satan herkese yaptırım uygulayacağını söylüyor. Uluslararası camia bu zorbalığa karşı nasıl bir tepki göstereceğine karar vermelidir." diye konuştu.

Öte yandan Avrupa Birliği, ABD'nin İran ile 2015'te yapılan nükleer anlaşmadan çekildiği için bu ülkeye yönelik Birleşmiş Milletler yaptırımlarının yeniden yürürlüğe sokamayacağını duyurdu. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, ABD'nin Barack Obama döneminde İran ile varılan anlaşmadan Donald Trump yönetiminde tek taraflı çekildiğini hatırlattı.

Borrell, "Bu nedenle ABD, anlaşmada taraf ülke sayılamaz ve BM yaptırımlarının yeniden yürürlüğe sokulması sürecini başlatamaz." ifadesini kullandı.

ulusal.com.tr

# abd # iran # washington # Birleşmiş milletler # ambargo