Müzakerelerde 2. tur için bir araya geldiler!

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum yönetimi Lideri Anastasiadis yeniden başlayan müzakereler çerçevesinde ikinci kez bir araya geldi. Görüşme 4 saat sürdü. İki lider, "beş maddelik yeni bir güven artırıcı önlemler paketi" üzerinde anlaştı.

Müzakerelerde 2. tur için bir araya geldiler!

Kıbrıs'ta Türk ve Rum tarafları müzakerelerin ikinci turu için bir araya geldi.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum yönetimi lideri Nikos Anastadiadis müzakereler için Birleşmiş Milletler denetimindeki ara bölgede buluştu. Görüşme dört saatten fazla sürdü.

Müzakerelere ev sahipliği yapan Birleşmiş Milletlet Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide'nin açıkladığı uzlaşılan pakette 5 madde yer aldı.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı görüşmenin ardından anlaşma maddelerini açıkladı. Buna göre, Gazimağusa kentindeki Derinya ile Lefke kentindeki Aplıç sınır kapıları açılacak.

Türk ve Rum taraflarında faaliyet gösteren GSM hatları ile elektrik şebekeleri birleştirilecek.

Aynı frekanslardan yayın yapan Türk ve Rum radyo ve televizyonları için ortak frekans düzenlenecek.

Türk ve Rum tarafında cinsiyet eşitsizliğinin kaldırılması için ortak komite kurulacak. Rum ve Türk liderler Haziran ve Temmuz aylarında dört defa daha görüşme masasına oturacak.

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, hedefin Avrupa Birliği kriterleriyle uyumlu olmasını teminat altına alacak bir çözüme ulaşmak olduğunu söyledi.

Kıbrıs Müzakerelerini Ulusal Kanal yayınında değerlendiren Emekli Yarbay Atilla Çilingir Anastadiadis'in vurgu yaptığı Avrupa Birliği standartlarına dikkat çekti.

Çilingir, Türkiye'nin Garantörlüğü ile Türk askerinin Ada'da olmasının emngellenmeye çalışıldığını belirtti.

ulusalkanal.com.tr

# KKTC # Mustafa Akıncı # nikos anastasiadis # müzakere # 2. tur