Facianın duruşması ertelendi

Muğla’nın Milas İlçesi Güllük Mahallesinde geçen yıl, özel bir şirkete ait arıtma tesisinde 7 kişinin metan gazı zehirlenmesi sonucu hayatını kaybetmesiyle ilgili açılan davanın dördüncü duruşması yapıldı.

Facianın duruşması ertelendi

Milas’ın Güllük Mahallesi’ndeki 7 işçinin atık su dolu deponun bakımda hayatını kaybetmesiyle ilgili davanın dördüncü duruşması yapıldı. Muğla 2nci Ağır Ceza Mahkemesinde bugün yapılan duruşmaya, işçilerin yakınları ve avukatlar katıldı. Duruşmada, işçi ailelerinin üç avukatı, olay sırasında şebekede biriken pisliği dışarı çıkarmada kullanılan elevatör cihazı ve pompaların çalışmadığını, işçilere maske verilmediğini ileri sürerek taksirle ölüme sebebiyet vermek suçundan 2 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanan 21 sanık hakkında tutuklama talebinde bulundu. Avukatların tutuklama talebini reddeden mahkeme heyeti, yabancı sanıklar için yabancı adli makamlara yazılan talimat sonucunun sorulmasına, savunmalarının temini açısından yurt dışına çıkış yasağı konulmasına, sanık İbrahim Süha Güçsav'ın vareste tutulma talebinin kabulüne karar vererek duruşmayı 8 Mayıs tarihine erteledi.

Ailelerinin avukatlarından Murat Kemal Gündüz, Davadaki sanık sayısı 4 kişi daha arttı. Şirketin en yetkili kişisi sanık sıfatıyla dinlendi ama halen yabancı uyruklu iki kişi dinlenemedi. Biri için İsviçre diğeri için İsrail adli makamlarına talimat yazıldı. Bir takım eksiklikler nedeniyle bu kişilerin halen ifadeleri alınamadı. İş Teftiş Kurulunun kazadan önce tespitleri var. Burada havalandırma tertibatının ve gaz maskesinin bulunmadığı, iş güvenliği eğitimlerinin verilmediğine dair tespitler var. Fakat her ne hikmetse 17 Haziran'da 7 ölümlü bu kazadan sonra İş Teftiş Kurulunun müfettişleri buraya gelerek, bu eksikliklerin giderildiğini tespit etmişler ve firmaya da bu nedenle para cezası tatbik etmişler. Burada olay çok açık ve iş cinayetine yol açan sebepler çok vahim bir şekilde ortada duruyor” dedi.

Fikret Özdemir'in oğlu Günay Özdemir ise, “Arıtma terfi istasyonunun geçici kabulünde imzası olan belediye başkanı ve yetkilileri hakkında ek iddianame düzenlendi. Mahkeme huzurunda sanık sıfatıyla dinledik. İşletme ruhsatını imzalayan belediye yetkililerinin de davaya dahil edilmesini arzu etmekteyiz. Bu sorumluların da yargılanacağına dair inancımızı koruyor, sürecin takipçisi olacağımızı ifade etmek istiyorum. Aileler olarak bir araya gelerek sürdürdüğümüz adalet mücadelesinde bizlerle dayanışma gösteren kişi ve kurumlara teşekkür ediyoruz. Güllük'te hayatını kaybeden işçiler anısına bir park yapılmasını istemiştik. Park yapmaya karar veren Milas Belediyesi’ne bu nedenle teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

NELER OLMUŞTU?

Milasın Güllük Mahallesinde 17 Haziran 2013te özel bir şirkete ait arıtma tesisine bağlı terfi tenzil istasyonundaki elektrik arızasına müdahale etmek isteyen işçiler, metan gazından zehirlenmiş, itfaiye ve AKUT ekipleri 6 işçinin cesedini çıkarmıştı. Tesis Müdürü Mustafa Öztürk ise sevk edildiği Bodrumdaki özel hastanede hayatını kaybetmişti.

Aykut Kurt / Muğla