Beştepe'de kritik görüşme: ''Yeni Anayasa ve siyasi partiler kanunu görüştük''

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, MHP lideri Devlet Bahçeli ile yeni Anayasa önerisini görüştüklerini açıkladı. Bahçeli ile Siyasi Partiler Kanunu'nda değişiklik yapılmasını da konuştuklarını anlatan Erdoğan, gündemdeki diğer başlıkları da masaya yatırdıklarını ifade etti.

Beştepe'de kritik görüşme: ''Yeni Anayasa ve siyasi partiler kanunu görüştük''

Yeni Anayasa önerisi sonrası Beştepe'de iki kritik görüşme yapıldı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan önce MHP Lideri Devlet Bahçeli ile ardında da Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan ile görüştü.

Erdoğan, Bahçeli ile ele aldıkları konulara ilişkin bilgiler verdi:

- Yepyeni bir Anayasa'ya ihtiyacımız olduğunu kendileri de söylemişlerdi.

- Bu konuyla ilgili olarak Cumhur İttifakımızın bir diğer müttefiki konumunda olan Sayın Bahçeli de bu konuda düşüncelerini açıklamıştı. Bu konunun üzerinde görüş alışverişinde bulunduk.

- Bu ara malum, Türkiye'nin yeni bir anayasaya ihtiyacının olduğu bir dönemde bizim de gündeme taşıdığımız bir konuydu. Bunun yanında tabii Siyasi Partiler Yasası'yla ilgili neler yapabiliriz, bunların üzerinde de durma imkanını fırsatını da bulduk. Tabii bunun yanında malum ülkemizdeki son zamanlardaki bazı sorunlarla ilgili konuları da görüşme şansımız oldu.

İki liderin görüşmesine ilişkin kulislere de bazı bilgiler yansıdı. Erdoğan ve Bahçeli'nin yeni Anayasa için Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile getirilen yüzde 50 artı 1 şartının korunması konusunda mutabık kaldığı belirtildi. Aynı zamanda iki ismin Anayasanın ilk 4 maddesinin de korunması konusunda görüş birliğine vardığı ifade edildi.

Yeni Anayasa hazırlıkları kapsamında Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin uygulanması konusunda bazı ihtiyaçlara ilişkin maddelerin ele alınacağı kaydedildi. Bunlar arasında Cumhurbaşkanının bazı konularda Meclis'e yasa teklifi hazırlayıp sunabilmesi de yer aldı. Meclis'in denetim yetkisinin belli konularda artırılmasının da gündeme geleceği iddia edildi.

Öte yandan Erdoğan'ın AYM Başkanı Zühtü Arslan ile yaklaşık 40 dakika süren görüşmesinde de yeni Anayasa konusunun masaya yatırıldığı öne sürüldü. Yeni Anasaya'nın yanı sıra yargıdaki diğer gelişmelerin konuşulduğu iddia edildi.

# türkiye # erdoğan # mhp # meclis # anayasa # anayasa mahkemesi # AYM # siyasi parti # Bahçeli # beştepe