Mısır'da şok terör saldırısı: Çok sayıda ölü var

Kahire’de başsavcının bombalı saldırıda öldürülmesinden hemen sonra farklı şehirlerde kolluk kuvvetlerine düzenlenen saldırılarda 30’dan fazla polis ve asker hayatını kaybetti.

Mısır'da şok terör saldırısı: Çok sayıda ölü var

Pazartesi günü Kahire’de Başsavcı Hişam Bereket’in konvoyuna düzenlenen bombalı saldırı sonucu hayatını kaybetmesi sonrası Mısır’da yeni terör saldırıları gerçekleştirildi.

Salı günü Kahire’de, iftar’dan hemen önce polis karakoluna düzenlenmek istenen bombalı araçlı saldırıda, araçta bulunan iki kişi bombanın infilak etmesi sonucu ölürken, olay mahallinde bulunan bir sivilde hayatını kaybetti.

Sina Yarımadası hedefte

Öte yandan Çarşamba günü Sina Yarımadası’nın kuzeyinde askeri kontrol noktalarına düzenlenen saldırılarda onlarca Mısır askerinin hayatını kaybettiği öğrenildi.

Mısır Silahlı Kuvvetleri tarafından yapılan açıklamada, 70’e yakın teröristin saldırılara katıldığı ve ağır silahlar kullanıldığı bilgisi paylaşıldı.

Mısır askeri kaynakları eş zamanlı gerçekleştirilen saldırıların Sina Yarımadası’nda şimdiye değin yaşanan en büyük terörist saldırı olduğunu belirtti.

Ordu sözcüsü General Muhammed Samir yaptığı açıklamada Şeyh Zuveyd şehrinde bulunan 5 farklı askeri kontrol noktasına ağır silahlar ve bombalı araçlarla düzenlendiğini ve saldırılarda 22 teröristin öldürüldüğü ve 3 aracın imha edildiğini belirtti.

Öte yandan Mısır basınına konuşan görgü tanıkları, bölgeye yardımın ve ambulansların henüz ulaşmadığını dolayısı ile kayıplarla ilgili resmi açıklama yapılamadığını belirtti.

Ensar Beyt El Makdis şüphesi

Sina Yarımadası’nda düzenlenen saldırıları henüz üstlenen bir grup olmazken, Aydınlık’ın ulaştığı Mısırlı uzmanlar, Ensar Beyt El Makdis adlı grubun saldırıların arkasında olmasının muhtemel olduğu değerlendirmesinde bulundu.

Sina Yarımadası’nın, İsrail sınırına yakın bölümünde bulunan Şeyh Zuveyd şehri ve yakınında ki El Ariş daha önce de terörist saldırıların hedefi olmuş ve 44’e yakın asker hayatını kaybetmişti. Saldırıları Ensar Beyt El Makdis adlı grup üstlenmiş ve başta Muhammed Mursi olmak üzere tutuklu bulunan İhvan üyeleri serbest bulunana değin saldırıla devam edeceklerini açıklamasında bulunmuşlardı.

KİLİT NOKTA RAFAH

ulusalkanal.com.tr saldırıların gerçekleştirildiği Sina Yarımadasında yerel kaynaklarla görüştü

Şeyh Zuveyd şehrine düzenlenen saldırıdan hemen önce Sina Yarımadasında bulunan Ulusalkanal.com.tr’nin görüştüğü yerel kaynaklar, bölgeye yönelik terörist saldırı beklediklerini belirtirken, Mısır ve Gazze arasında sınır oluşturan Refah şehrine dikkat çektiler.

Yerel kaynaklar, bölgede yaşayan Bedevi aşiretlerin büyük kısmının Mısır ve Gazze arasında tüneller vasıtası ile kaçakçılık yaptığını ve Mısır tarafında bulunan terörist gruplara silahların Gazze tarafından geldiğini belirtti.

Bölgedeki Bedevi aşiretlerin bir kısmının ordu ile işbirliği yaptığını belirten kaynaklar, kaçakçılıkla geçimini sağlayan aşiretlerin ise silahlı gruplarla yakın ilişkide oldukları bilgisini paylaştı.

Saldırıları düzenlendiğinden şüphelenilen Ensar Beyt El Makdis adlı grup IŞID’e katıldığını açıklamış ve ismini Vilayet-i Sina olarak değiştirmişti.

Ulusalkanal.com.tr'nin görüştüğü askeri ve yerel kaynaklar, Ensar Beyt El Makdis’in, Gazze şeridini kontrol eden Hamas’la da işbirliği halinde oldukları iddiasında bulundular.

Kahire’de Başsavcıya yönelik olarak düzenlenen saldırıdan hemen sonra Sina Yarımadası’nda güvenlik önlemlerin artırıldığı gözlemlenirken, Kahire’den bölgeye yabancı girişinin sınırlandırıldığı öğrenildi.

Sinan Güzaltan/Kahire

ulusalkanal.com.tr

# mısır # en az 30 ölü # şok saldırı