Ortaokullarda birinci yarıyıl notuna Türk Eğitim-Sen'den itiraz

2020-2021 eğitim öğretim yılının 22 Ocak'ta bitecek ilk dönemi öncesi eğitimcilerden önemli bir çağrı geldi. Türk Eğitim-Sen, birinci yarıyıl ders notlarının canlı derse katılım ve projeler üzerinden belirlenmesine itiraz etti. Sendika, birinci yarıyıl notunun yüz yüze eğitime başlandığında belirlenmek üzere ertelenmesini önerdi.

Ortaokullarda birinci yarıyıl notuna Türk Eğitim-Sen'den itiraz

Ortaokullarda birinci yarıyıl ders notlarının belirlenme şekline eğitimcilerden itiraz geldi. Eğitimciler, liselerde olduğu gibi yarıyıl notlarının ertelenmesini talep etti.

Milli Eğitim Bakanlığı ilkokul ve ortaokullarda birinci dönem yarıyıl notlarının nasıl belirleneceğini açıklamıştı. Buna göre bu notlar yüz yüze sınav yapılmadıysa canlı ders etkinliklerine katılım ve proje ödevleri üzerinden belirlenecek. Liselerde ise bu notların belirlenmesi yüz yüze eğitime bırakıldı.

''ADALETSİZ DURUMLAR ORTAYA ÇIKACAK''

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan konuyla ilgili açıklama yaptı. Başkan Geylan açıklamasında liselere geçiş sürecine dikkat çekti:

''Bilindiği üzere liselere geçişte öğrencilerin yerleştirilmesinde adres, yaş ve okula devam gibi kriterlerin yanında en önemli belirleyici bir diğer unsur da Temel Eğitim Başarı Ortalaması'dır. Ancak geride bıraktığımız süreçte okullarımızın bir kısmı yüz yüze sınav yapmış, bir kısmı ise henüz sınav yapmadan tekrar uzaktan eğitime geçilmiştir.''

Öğrenciler, 22 Ocak'tan itibaren ara karnelerini almaya başlayacak. Başta 8'inci sınıf olmak üzere ortaokul öğrencilerinin alacağı notlar liseye geçiş sürecine doğrudan etkileyecek. Türk Eğitim-Sen'e göre, ortaya adaletsizlik çıkmaması için ders notu belirleme işlemi yeni dönemde yüz yüze sınavla yapılmalı:

''Bu karar ivedilikle gözden geçirilmelidir. Çünkü bu uygulama, ''Adrese Dayalı Kayıt Sistemi''ne göre öğrenci alacak liselere geçiş sürecinde çok adaletsiz durumların ortaya çıkmasına neden olacaktır. Derse katılım ve proje ödevi yoluyla belirlenecek ders notları objektif olmaktan uzak olacaktır. Uzaktan eğitime erişim sorunu yaşayan öğrencilerimizin durumu da bir başka tartışma ve adaletsizlik konudur. Bakanlık çok geç olmadan kararını gözden geçirmeli ve ortaokullarda da liselerde olduğu gibi birinci yarıyıl notunu, yüz yüze eğitime başlandığında belirlenmek üzere ertelemelidir.''

# Türk EğitimSen