Antep fıstığı fiyatının düşük olması çiftçileri zarara uğrattı

Antep fıstığı üreticisi piyasada 45-50 lira olan fıstığın 60-65 liradan satılmasını istiyor. Çünkü üretim aşaması pahalıya mal olan çiftçi emeğinin karşılığını almak istiyor. Gaziantepli fıstık üreticisi üretim maliyeti yüksek olduğu için hem tüketicinin hem de üreticinin zor durumda kaldığını söylüyor.

Antep fıstığı fiyatının düşük olması çiftçileri zarara uğrattı

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde ''yeşil altın'' olarak adlandırılan Antep fıstığında fiyat sıkıntısı yaşanıyor.

Fıstık fiyatının düşük olması çiftçileri zarara uğrattı. Çiftçilere göre 45-50 lira olan kabuklu fıstığın 60-65 lira, 25-28 lira olan yaş fıstığın ise 35 lira olması gerekiyor.

Fıstık, Gaziantep'te önemli geçim kaynaklarından biri ancak gerekli değeri görmüyor. Taban fiyatı bile yok. Tüccar ne derse o.

Bakımı ve masrafı oldukça fazla. Üretici pahalıya üretiyor. Girdi maliyetlerine her geçen gün zam geliyor. Tohuma, gübreye, ilaca güç yetmiyor.

Üretici pahalıya üretiyor. Giderleri karşılayabilmek için de ürünün piyasada iyi bir fiyattan satılmasını bekliyor. Ziraat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Abdülkadir Deniz, pahalılığa dikkat çekti; ''Bu fiyat her ne kadar yüksek gözükse de mal,yet hesapları yapıldığında tüm girdiler göz önünde bulundurulduğunda düşük kaldı.

Gaziantepli üreticiler, Antep fıstığına gerçek değerinin verilmediğini söylüyor.

# ​Gaziantep # çiftçi # üretim # Tarım # ziraat # antep fıstığı # ziraat mühendisleri odası # ziraat mühendisleri