Dünya Halep'e kilitlendi, ABD ve Rusya arasında ipler gerildi

Rusya ve Amerika Suriye'nin Halep cephesinde karşı karşıya geldi. Amerika peş peşe tehdit dolu açıklamalar yaptı. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Rusya Halep'te durmazsa "ilişkileri keseriz" dedi. Bakanlık Sözcüsü John Kirby ise "Rus askerleri ceset torbalarında ülkelerine dönebilir. " ifadesini kullandı. Rusya'dan ise "Tehdit politikasıyla bir yere varmak imkansız" yanıtı geldi.

Dünya Halep'e kilitlendi, ABD ve Rusya arasında ipler gerildi

Suriye'nin en kalabalık şehri Halep'te iki büyük kuvvet karşı karşıya geldi. Halep'teki savaş nedeniyle Amerika ve Rusya arasındaki ipler gerildi. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Rusya Halep'te operasyonlarını durdurmazsa "ilişkileri keseriz" dedi.

ABD Dışişleri Sözcüsü John Kirby ise "Rus askerleri ceset torbalarında ülkelerine dönebilir, belki de uçaklarını kaybedebilir" diye konuştu. Kirby Suriye'deki savaşın devam etmesi durumunda "Teröristler Rus kentlerine saldırabilir" sözleriyle de Rusya'ya mesaj verdi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova'da haftalık basın toplantısında Kirby'nin "ceset torbası" açıklamasına tepki gösterdi. İfadeleri; "Yersiz, diplomasi ve hümanizma kurallarına aykırı" olarak gördüklerini söyledi. Zaharova, bu açıklamaları "teröristlere Rusya karşı eyleme geçme" çağrısı olarak değerlendirdiklerini belirtti.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Ryabkov "Tehdit politikasıyla bir yere varmak imkansız" diyerek ABD'den gelen açıklamalara yanıt verdi. Ryabkov, ABD'nin takındığı tutumu "şantaj" olarak nitelendirdi. Ryabkov ayrıca Halep'te iki günlük "insani mola" önerisinde bulundu.

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov ise Amerika ile diyaloğa açık olduklarını belirtti. Sözcü Konaşenkov, "askerlerimize ve Rus vatandaşlarına yönelik tehdit imaları bu diyalogdan dışlanmalı" ifadesini kullandı. Sözcü ayrıca "Kirby'nin lafları, Suriye'deki muhaliflerin ABD tarafından kontrol edilen teröristler olduğunun açık bir itirafıdır" dedi.

Halep'te karadan ve havadan operasyolarını sürdüren Suriye ordusu ise Handarat Flistin mülteci kampını ve Halep Kalesi çevresindeki Farafira mahallesini ele geçirdi. Suriye ordusu son ateşkes bozulduktan sonra, kent merkezindeki terörist unsurlar temizlenene kadar operasyonların süreceğini ilan etmişti.

Öte yandan Suriye ordusunun ilerlemesi karşısında körfez ülkeleri tarafından terör örgütlerine grad füzesi ve man pad sistemlerinin sevkiyatının hızlandırıldığı rapor edildi.

ulusalkanal.com.tr

# suriye halep