Obama, Duterte ile yapılacak görüşmesini iptal etti

ABD Devlet Başkanı Barack Obama, Filipinler Cumhurbaşkanı Rodrigo Duterte ile bugün yapılacak olan ikili görüşmesini iptal etti.

Obama, Duterte ile yapılacak görüşmesini iptal etti

Obama’nın, Duterte yerine Güney Kore Cumhurbaşkanı ile görüşeceği bildirildi.

Duterte, dün yaptığı açıklamada Obama hakkında ağır sözler kullanmıştı. Duterte tarafından bugün yapılan yazılı açıklamada, “Tepkim, basında yer alan kaygı ve endişe uyandıran bazı soru ve haberlere yönelikti. Açıklamalarımın Obama’nın şahsına bir saldırı olarak değerlendirilmesinden dolayı üzgünüz” ifadelerine yer verildi.

Obama, G20 zirvesinin hemen ardından, İnsan Hakları Toplantısı’nın yapılacağı Laos’a hareket etti. Toplantıda, “Filipinler’de insan hakları ihlalleri” konusunun gündeme getirilmesi planlanıyordu.

Pazartesi günü (dün) Manila’da konuşan Obama, Dutertenin kendisine yönelik sert ifadelerini ‘terbiyesizlik’ ve ABD başkanına yapılmış bir ‘hakaret’ olarak nitelendirmişti.

Duterte, Obama için “O....u çocuğu” ifadesini kullanmış, "Benim Filipin halkından başka efendim yok, kimse, hiç kimse yok. Saygılı olmalısınız. Sorgulayamazsınız. 'Putang ina' size orada küfür ederim" demişti. "Putang ina", Filipin dilinde "o... çocuğu" anlamına geliyor.

PAPA, KERRY VE ABD BÜYÜKELÇİSİ İÇİN BUNLARI DEMİŞ

Filipinler Cumhurbaşkanı daha önce Papa Francis için de “O...u çocugu”, John Kerry için “deli” ve ABD Büyükelçisi için de “O....u’nun ibne evladı” tabirlerini kullanmıştı.

Bazı haber ajanslarında Duterte’nin bu konuşmalarının iç politikada işe yaradığını ancak uluslararası arenada Filipinler için ağır bilançoları da beraberinde getireceği yorumları yer aldı.

Birleşmiş Milletler (BM), Duterte’nin polise ve halka verdiği “uyuşturucu tüccarlarını gördüğünüz yerde vurun” emnini kınamış ve emrin toplumda şiddeti ve cinayeti teşvik edeceğini, emrin insan haklarına aykırı olduğunu, uluslararası kanaunlara göre suç sayıldığını belirtmişti.

Filipinler, ABD sömürgesi olduğu dönemlerden itibaren ABD’nin en sadık müttefiki olarak biliniyordu. Taa ki, Duterte’nmin Cumhurbaşkanlığı Seçimlerini kazanmasına kadar...

Filipinler ve ABD arasında daha önce yapılan “ortak savunma mutabakatı” yaşanan krize rağmen devam ediyor. Bu durum, ASEAN (Güneydoğu Asya Birliği) zirvesinde dile getirilmesi beklenen Güney Çin Denizi anlaşmazlığı konusunda da ABD’nin elini güçlendirdiği olarak yorumlanıyor.

Dinçer Mutlu / Canberra

Aydınlık

# Obama # iptal etti