Kavgalı oturumların ardından kabul edildi

AKP'nin HSYK teklifinin 10 maddesi, Meclis'teki kavga-gürültünün ardından komisyondan geçti. Buna göre, Yargıtay Başkanı ve Yargıtay Başsavcısı seçilebilmek için gerekli olan 4 yıllık üyelik şartı 8 yıla çıkarılıyor. Daire Başkanı ve Başsavcıvekili olabilmek için üyelik süresi ise 6 yıla yükseltiliyor. Maddeler, Genel Kurul'da bir kez daha görüşülerek oylanacak.

Kavgalı oturumların ardından kabul edildi

Meclis'teki uçan tekmeli kavga ile gündeme gelen AKP'nin HSYK teklifindeki 10 madde, Adalet Komisyonu'nda kabul edildi.

Buna göre, Yargıtay'da Birinci Başkan ve Başsavcı olabilmek için gerekli olan 4 yıl üyelik şartı 8 yıla çıkarıldı. Daire Başkanlığı ve Başsavcı vekilliği için gerekli olan süre ise 3 yıldan 6 yıla çıkarıldı.

Kabul edilen bir maddeyle, hakim ve savcıların eğitim, kurs, staj ve araştırma için yurt dışına çıkmasını düzenleme yetkisi HSYK'dan alındı ve Adalet Bakanlığı'na verildi.

Hakim ve savcıların meslek içi eğitimlerini yaptırma yetkisi de HSYK'dan alınarak Türkiye Adalet Akademisi'ne verildi.

Maddeyle Türkiye Adalet Akademisi'nde yapısal değişikliklere gidildi. Buna göre, genel sekreterlik kaldırılarak daire başkanlığı modeline geçilecek. Adalet Akademisi Başkanlığı, bir başkan ve üç başkan yardımcısından oluşacak.

Bu arada AKP'li milletvekillerinin önerisiyle teklifteki 2 madde ise çıkarıldı. Görüşmeler bugün de sürecek. Kabul edilen maddelerin yürürlüğe girmesi için Genel Kurul'da oylanması gerekiyor.

ulusalkanal.com.tr

# AKP # meclis # hsyk # komisyon # madde # kavga # gürültü