15 şeker fabrikası için özelleştirme kararı iptal edildi

2000 yılında listeye alınan 15 şeker fabrikası için özelleştirme kararı iptal edildi. 2000'den bu yana özelleştirme kapsamında bulunan bu fabrikaların Varlık Fonu’na devredilmesi öngörüldü.

15 şeker fabrikası için özelleştirme kararı iptal edildi

15 şeker fabrikasıözelleştirme kapsamından çıkarılacak. Fabrikalar, Varlık Fonu’na devredilecek.

TÜRKŞEKER bünyesindeki 10 şeker fabrikası 2018’de özelleştirildi, 3 şeker fabrikasının satış işlemi ise iptal edildi. TÜRKŞEKER’in hala 15 şeker fabrikası bulunuyor.

Milat Gazetesi’nin haberine göre 2000 yılından beri özelleştirmesi planlanan 15 fabrikanın özelleştirilme kapsamından çıkarılması planlanıyor.

Özelleştirme kapsamından çıkarılan 15 şeker fabrikasının Varlık Fonu’na devredilmesi öngörülüyor. Devre ilişkin Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin yakında yayınlanması bekleniyor. Şeker-İş Sendikası Genel Başkanı İsa Gök, özelleştirme adımından vazgeçilmesini olumlu bir adım olarak değerlendirdi.

Gök, şeker fabrikalarının özelleştirme kapsamından çıkarılmasıyla birlikte sektördeki denetimsizliğe de bir çözüm bulunmasını talep etti. Aksi takdirde nişasta bazlı şeker kotalarının yüzde 2,5’e düşürülmesinin bir öneminin kalmayacağını ifade etti.

Şeker-İş Sendikası Genel Başkanı İsa Gök konuyla ilgili, ''TÜİK verilerine göre 2019 yılında NBŞ sektörünün toplam satışı 526 bin ton düzeyinde. Stoksuz çalışan sektörde 67 bin 500 ton iç satış kotası düşürüldüğünde ihracatın 458 bin ton olması gerekiyor. Oysa TÜİK verilerine göre 2019 yılında NBŞ ihracatı 260 bin 624 ton olarak gerçekleşti. Pekâlâ, geri kalan 198 bin ton NBŞ nerede kullanıldı?'' dedi.

# açıklama # gündem # tuik # özelleştirme # varlık fonu # NBŞ # şeker fabrikası # milat gazetesi # TÜRKŞEKER