Erbil İle Bağdat yönetimi PKK'yı Sincar'dan çıkaracak

Irak merkezi hükümeti ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi, terör örgütü PKK'ya birlikte mücadele kararı aldı. Irak Ulusal Güvenlik Müsteşarı Kasım Araci ve Bölgesel yönetimin İçişleri Bakanı Rebivar Ahmed, Musul'un Sincar ilçesi ve çevresindeki varlığını sonlandıracak anlaşmayı uygulamaya başladıklarını duyurdu. Bağdat ve Erbil birlikte çalışarak Sincar'ın yeniden imarı, güvenliği, askeri tesisi için kısa süre içinde bir yol haritası oluşturacak.

Erbil İle Bağdat yönetimi PKK'yı Sincar'dan çıkaracak

Irak merkezi hükümeti ve Irak KürtBölgeselYönetimi, terör örgütü PKK'nın Musul'un Sincar ilçesindeki varlığını sonlandıracak anlaşmayı uygulamaya başladıklarını açıkladı.

Erbil ile Bağdat yönetimlerinin BM gözetiminde 9 Ekim'de imzaladıkları ve terör örgütü PKK'nın Sincar'daki varlığını sonlandıracak anlaşmaya ilişkin bir toplantı gerçekleştirdi.

Toplantıya Bölgesel Yönetimin İçişleri Bakanı Rebivar Ahmed, Irak Ulusal Güvenlik Müsteşarı Kasım Araci ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri'nin Irak Özel Temsilcisi Jeanine Hennis katıldı.

Her iki taraf da, anlaşmanın tüm maddelerinin, olduğu gibi uygulamaya konulmasında mutabık kaldı.

IKBY İçişleri Bakanı Ahmed, "Sincar halkının dışında başka hiçbir güç (terör örgütü PKK), Sincar'ın askeri güvenliğini ele alamaz. Dışarıdan gelenlerin Sincar'ın geleceğinde yeri olmayacaktır." diye konuştu.

Irak Ulusal Güvenlik Müsteşarı Araci de Irak'ın güvenliği açısından hassas bir yere sahip Sincar anlaşması için önemli bir yol katledildiğine işaret etti. "Göçmenlerin evlerine dönmesi ve sivil hayata kavuşması. İlçenin güvenliğine zarar veren herkesi uzaklaştıracağız." şeklinde konuştu.

Araci "Iraklı olmayan hiçbir güç (terör örgütü PKK) Sincar'da kalmayacak. Sincar ve bölgede kalacak tek güç Irak güvenlik güçleri olacak." ifadelerini kullandı.

İmzalanan anlaşma metnine göre, Sincar'da ilçe kaymakamı ve diğer idari birimler için yeni atamalar gerçekleştirilecek. Güvenliği Sincar polis güçleri, Ulusal Güvenlik Müsteşarlığı ve Ulusal İstihbarat Servisi sağlayacak. 2 bin 500 güvenlik unsuru için atama yapılacak.

Yasal olmayan tüm silahlı yapılar ilçe dışına çıkarıacak. Sincar'ın yeniden imarı için de Bağdat ile Erbil arasında ortak komite kurulması kararlaştırıldı.

BM'nin gözlemcisi olacağı anlaşmada, "PKK'nın Sincar ve çevresindeki bölgelerde varlığı sonlandırılacak. PKK ve ona bağlı tüm yapıların bölgede hiçbir rolü olmayacak." maddesi de yer aldı.

ulusa.com.tr

# pkk # ırak # bm # Sincar # Kürt # musul # bölgesel # ıkyb # yönetimi