Nobel Ödülü bir Türk'e verildi

2015 Nobel Kimya ödülünü "DNA onarımı" hakkındaki bilimsel çalışmasıyla Türk bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar aldı. Sancar ödülünü aynı dalda 2 yabancı bilim insanı ile paylaştı. Nobel Ödülleri, Alfred Nobel'in ölüm tarihi olan 10 Aralık'ta düzenlenecek törenle sahiplerine verilecek.

Nobel Ödülü bir Türk'e verildi

Tıp, Fizik ve kimya dalında 2015 Nobel ödüllerinin sahipleri belli oldu. Kanser konusunda yaptığı önemli çalışmalarla dünya çapında adını duyuran Türk bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar, Nobel Kimya ödülüne layık görüldü.

Prof. Dr. Aziz Sancar, ödülünü aynı dalda Tomas Lindahl ve Paul Modrich ile paylaştı. Sancar Kimya alanında Nobel Ödülünü kazan ilk Türk oldu.

3 bilim insanı Nobel'i hücrelerin hasar gören DNA'ları nasıl onardığını ve genetik bilgisini koruduğunu haritalandıran araştırmaları sayesinde kazandı.

Kuzey Carolina Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde çalışan 69 yaşındaki Aziz Sancar, ödülün özellikle Türkiye için çok önemli olduğunu söyledi. Sancar, "Bu ödülü ülkemin gençlerine adıyorum. Hikayem, inanıp da başarılamayacak hiçbir şeyin olmadığıdır. Hem kendim hem de ülkem için sevindim. Beni bu noktaya getiren ülkemde aldığım eğitimdir" dedi.

Ödülün sahiplerinin açıklanmasının ardından Twitter'da Nobel Ödülü hesabından atılan tweet:

Prof. Dr. Aziz Sancar 1946'da Mardin Savur'da 8 kardeşin 7'ncisi olarak dünyaya geldi. Anne babasının okuma yazmaya büyük önem vermesi hayatının en büyük dönüm noktalarından biri oldu. İlk ve ortaöğrenimini Mardin'de tamamlayan Sancar, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun oldu. Memleketi Savur'da iki yıl doktorluk yaptıktan sonra ABD'ye gifip Teksas Üniversitesi'nde Moleküler Biyoloji dalında doktora yaptı. 1977 yılında DNA onarımı onarımı dalında doçentlik tezini tamamladı.

1982 yılında UNC Chapel Hill'de Biyokimya ve Biyofizik alanlarında çalıştı. Burada da DNA onarımı, hücre dizilimi, kanser tedavisi ve Biyolojik saat üzerine çalışmalar yürüttü. 33 kitabı ve sayısı makalesi bulunan Sancar, Vehbi Koç Vakfı'ndan da ödül almıştı.

Amerikan Ulusal Bilimler Akademisi'ne kabul edilen üç Türk'ten biri olan Sancar ödülünü, 10 Aralık'ta düzenlenecek törenle alacak.

ulusalkanal.com.tr

# aziz sancar # nobel ödülü