Karadeniz'de it dalaşı: Rusya ve ABD jetleri arasında gerilim yaşandı

ABD'nin Avrupa Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Tod Wolters, Rus jetlerinin NATO'ya bağlı ABD uçaklarını 4 kez taciz ettiğini açıkladı. ABD'li komutan it dalaşının 10 Şubat'ta Karadeniz üzerinde yaşandığını söyledi.

Karadeniz'de it dalaşı: Rusya ve ABD jetleri arasında gerilim yaşandı

Rus jetleri ile ABD uçakları Karadeniz'de it dalaşına girdi.

Açıklama ABD’nin Avrupa Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Tod Wolters'ten geldi.

Florida’nın Orlando kentindeki Hava Kuvvetleri Derneği Hava Savaşları Sempozyumunda konuşan Wolters, NATO uçaklarının 10 Şubat günü 4 kez taciz edildiğini açıkladı.

ABD'li komutan, tacizlerinin üçünün SU-24 savaş uçakları ile dördüncü tacizin ise Ilyushin II-38 tipi deniz devriye uçağı ile yapıldığını söyledi.

Dört yaklaşmanın da birbirinden farklı şekillerde olduğunu belirten Wolters, NATO’nun yakınlaşma dereceleri ve mesafeleri konusunda kaygılı olduğunu dile getirdi.

Bu tür tacizlerin nedenine ilişkin bir soru üzerine ABD'li komutan bu durumların bazen hata ile olduğunu bazen de bir tür önleme olarak yapıldığını belirtti.

“Hava Kuvvetleri bu tür yaklaşmaları dikkatle takip ediyor." diyen Wolters, Rus uçaklarının ABD ve müttefik unsurlarına bu denli tehlikeli yaklaşmasının muhtemel bir kaza veya bölgede tansiyonun yükselmesine sebep olacağından kaygı duyulduğunu dile getirdi.

Öte yandan, Rusya Genelkurmay Başkanı Valeri Gerasimov da Rusya'nın ilişkileri dondurma kararının ardından ilk defa NATO Askeri Komite Başkanı Petr Pavel ile telefonda görüştü. Gerasimov, görüşmede NATO'nun Rusya sınırları yakınındaki faaliyetlerinden Moskova'nın duyduğu rahatsızlığı dile getirdi.

ulusalkanal.com.tr

# abd # rusya # karadeniz # jet