Çin ABD'den ayrıntılı açıklama istedi

Çin Halk Cumhuriyeti ABD nükleer denizaltısının Güney Çin Denizi'nde yaptığı kazayla ilgili açıklama istedi. Çin Savunma Bakanlığı Sözcüsü Tan Kıfey, ABD'nin daha önce yaptığı "Denizaltının bilinmeyen bir nesneye çarptığı" iddiasının tatmin edici olmadığını belirtti.

Çin ABD'den ayrıntılı açıklama istedi

ABD'nin nükleer güçle çalışan denizaltısı USS Connecticut'ın Güney Çin Denizi'nde yaptığı kaza ile Çin Halk Cumhuriyeti ayrıntılı açıklanma istedi.

Çin Savunma Bakanlığı Sözcüsü Tan Kıfey, ABD'nin kazayla ilgili "denizaltının su altındayken bilinmeyen bir nesneye çarptığına" dair açıklamasının tatmin edici olmadığını belirtti.

Tan, Washington'ın kazanın duyurulmasını bilerek geciktirdiğini ve ayrıntıları gizlediğini söyledi.

- ABD donanması olaydan ancak 5 gün sonra kısa ve ne olduğu anlaşılmayan bir açıklama yaptı. Böylesi sorumsuz bir yaklaşım ve şeffaflıktan yoksun örtbas çabası kolaylıkla yanlış anlama ve yanlış hükümlere sebep olabilir. Çin ve Güney Çin Denizi'ne komşu ülkeler kazaya dair hakikati bilmek istiyor ve örtbas niyeti olup olmadığını sorguluyor.

Sözcü Tan ayrıca ABD'ye sözde seyrüsefer serbestisi faaliyetine son verme çağrısı yaptı.

- Bizce ABD'nin hareketleri Güney Çin Denizi'ndeki seyrüsefer güvenliğini olumsuz etkilemekte, bölge ülkeleri arasında ciddi endişe ve rahatsızlığa yol açmakta, bölgesel barış ve istikrara ciddi tehdit oluşturmaktadır.

Öte yandan ABD Donanması, 2 Ekim'de Güney Çin Denizi'nde yaşanan kazada 11 denizcinin yaralandığını bildirmişti.

# denizaltı # Çin Halk Cumhuriyeti # abd çin diplomatik ilişkiler # abd çin hakkinda # güney çin denizi # çin abd gerilimi # çin abd son dakika # çin abd askeri gücü # abd denizaltısı # abd deniz kuvvetleri