Aliyev: Türkiye mutlaka masada olmalı

Ermenistan, Azerbaycan topraklarına yönelik saldırgan tavrını sürdürürken, Bakü Yönetimi sorunun siyasi çözümüne yönelik mesajlar geldi. Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, Dağlık Karabağ sorununun çözümünde "Türkiye mutlaka masada olmalı" dedi. Ermenistan'ın sivil yerleşim yerlerine saldırması Ankara'da büyük tepki çekti. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Erivan yönetiminin insanlık ve savaş suçu işlediğini söyledi. Öte yandan Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Ermenistan Dışişleri Bakanı ile görüştü. Lavrov, ateşkes kurallarına uyulmasını istedi.

Aliyev: Türkiye mutlaka masada olmalı

Ateşkesi ihlal eden Ermenistan'ın sivillere yönelik saldırıları diplomasi trafiğini de hareketlendirdi.

Kameralar karşısına geçen Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Ermenistan'la Dağlık Karabağ sorununun çözümü için görüşmelerin ne zaman başlayacağını bilmediğini, ancak Türkiye’nin de masada yer alması gerektiğini söyledi.

Özel bir Televizyon kanalına konuşan Aliyev, Fransa, Rusya ve ABD'nin başını çektiği Minsk grubunun taraflı olduğunu belirtti. "Türkiye mutlaka bu sorunun çözümünde yer almalıdır” dedi.

“TÜRKİYE DE MASADA OLMALI”

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, "Minsk grubunda bu bölgeden uzaklarda olup, hiç alakası olmayan ülkeler de var. Öyle ülkeler olmalı ki, güçleri de tesirleri de olsun. Türkiye zaten Minsk grubunun üyesidir, o neden dahil olmasın? Batı'da Türkiye'nin sözü çok büyüktür. Hangi mesele Türkiye olmadan çözüldü? Suriye'de, Libya'da... Türkiye bu sorunun çözülmesinde mutlaka olmalıdır." dedi.

Ermenistan’ın ateşkesi ihlal ederek Azerbaycan’ın Gence kentinde sivillere saldırması, Ankara’da tepkiyle karşılandı. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Ermenistan’ın hem savaş suçu hem de insanlık suçu işlediğini söyledi.

Bakan Akar ayrıca, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile telefonda görüştü. Görüşmede Akar, Ermenistan'ın saldırılarına son vermesinin ve işgal ettikleri topraklardan çıkarılmasının gerekliliğini dile getirdi. Hulusi Akar, Türkiye'nin Azerbaycan'ın öz topraklarını geri almak için başlattığı harekatta yanında olduğunu da yineledi.

Ermenistan’ın ateşkesi ihlali arabulucu Rusya'nın da tepkisini çekti. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ermenistan Dışişleri Bakanı Zohrab Mnatsakanyan ile görüşmesinde, “Ateşkes kurallarına uyulmuyor. Anlaşmaların tam olarak uygulanmasını bekliyoruz” dedi.

ulusal.com.tr

# hulusi akar # Azerbaycan # dağlık karabağ # Ermenistan # İlham Aliyev # Bakü # erivan