Metal işçileri eylemlere başlıyor

Binlerce metal işçisi toplu sözleşmede anlaşma sağlanamaması üzerine yarın eylemlere başlıyor. İşçiler 6 Ocak’a kadar yemekhanelerde protestolar yapacak. Ardından, üretimden gelen güçlerini göstererek iş yavaşlatmaya gidecek. Kritik eylemler öncesi işverenden uzlaşı çağrısı geldi.

Metal işçileri eylemlere başlıyor

Yemekhane protestolarıyla başlayacak ardından eylemler yerini iş yavaşlatmaya bırakacak.

Yaklaşık 120 bin metal işçisinin 2019-2021 yıllarında alacağı zam için görüşmeler 7 Ekim’de başlamıştı. Toplantılarda işçiyi Türk-İş’e bağlı Türk Metal Sendikası, işvereni ise Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası temsil ediyor.

Masada işçinin yüzde 26,28’lik zam talebine işvereni yüzde 6,05 ile karşılık vermesi sonucu süreç tıkanmış devreye arabulucu girmişti. Taraflar arabulucu eşliğinde son toplantısını 3 Ocak’ta yapacak.

Görüşmeden anlaşma çıkmazsa arabulucu 3 gün içinde anlaşmazlık raporunu hazırlayıp Çalışma Bakanlığı’na sunacak. Bakanlığın raporu işçi ve işverene tebliğ etmesinin ardından da taraflar için ikinci 60 günlük süreç başlayacak. Bu süreçte sendikanın yetkisini kaybetmemesi için grev kararı alması gerekiyor.

Taraflar için görüşmeler sürerken işçiler de işverene ilk uyarısını fabrikalarda düzenlediği yürüyüş ve fazla mesaileri kaldırarak yapmıştı. Ancak işçiler eylemleri büyütme kararı aldı. İlk olarak 3 Ocak’ta fabrikaların yemekhanelerinde protestolar yapılacak.

6 Ocak’tan itibaren de işçiler üretimden gelen gücünü göstermeye hazırlanıyor.

İşçilerin kritik eylemleri öncesi işvereni temsil eden MESS’ten de önemli açıklama geldi. Açıklamada işçinin talebinin ülke gerçekleriyle uyuşmadığı öne sürüldü. Alanlara inme hazırlığı yapan işçilere “Masada bitirelim” çağrısı yapıldı.

HABER: SEDA AKYÜZ

ulusal.com.tr