DSİ açıkladı: Erken Uyarı Sistemi devreye giriyor

Devlet Su İşleri, Doğu Karadeniz için hayati öneme sahip ''Taşkın Erken Uyarı Sistemi'' kurulum sözleşmesini imzaladı. Sözleşmeyle, bölgede 125 istasyon bir yıllık süre sonunda hayata geçecek.

DSİ açıkladı: Erken Uyarı Sistemi devreye giriyor

Türkiye’nin en çok yağış alan ve bu nedenle de en çok taşkın yaşanan bölgesi olan Doğu Karadeniz’de Devlet Su İşleri (DSİ) 22’nci Bölge Müdürlüğü tarafından çok sayıda taşkın ve rüsubat kontrol tesisi hayata geçirildi.

Son yıllarda dünyadan örnek alınarak bölgede uygulanmaya başlanan teknik yapılar olsa da “Taşkın Erken Uyarı Sistemi”nin hayati önemi büyük.

TEHDİT DURUMUNDA YÖRE HALKI UYARILACAK

DSİ Genel MüdürüKaya Yıldız, sistemin kurulum sözleşmesinin imzalandığını açıkladı:

“İş kapsamında Doğu Karadeniz Bölgesi'nde yoğun yerleşimlerin memba kesimlerindeki dere yataklarında 125 taşkın erken uyarıistasyonu kurulacak. Bu sayede dere yataklarındaki su yükselmeleri ve bunların yerleşim yerlerini tehdit etme durumu anında tespit edilerek ilgili birimlerle yöre halkının uyarılması ve gerekli tedbirleri alması sağlanacak.”

DENEME ÇALIŞMALARI BAŞARILI OLMUŞTU

DSİ 22’nci Bölge Müdürlüğü, son 2 yılda pilot olarak 3 istasyonla deneme çalışmaları yapmış ve başarılı sonuçlar almıştı.

İmzalanan sözleşmeyle 125 istasyon 1 yıllık süre sonunda hayata geçirilecek. İlk defa kurulacak sistem sayesinde can ve mal kayıpları azaltılacak.

# doğu karadeniz # sel # Sonuç # heyelan # Devlet Su İşleri # taşkın # DSİ Genel Müdürü # istasyon # erken uyarı # Kaya Yıldız