BMGK'da kimyasal tartışması

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Suriye'deki kimyasal silah iddiaları ile ilgili oturum düzenledi. Washington cephesinin kimyasal silah söylemlerine Rusya tepki gösterdi. Oturumda Rusya ,İngiltere ve Amerika arasında sert tartışmalar yaşadı.

Atlantik cephesi Suriye'de bir kez daha kimyasal silah yalanına sarıldı. BMGK'da düzenlenen oturumda Rusya, İngiltere ve Amerika karşı karşıya geldi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin kimyasal silah iddiaları üzerine düzenlediği oturumda Amerika ve İngiltere, Suriye'yi kimyasal silah kullanmakla suçladı.

ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley, Suriye'de Esad'ın defalarca kimyasal silah kullandığını savundu.

"Geçmişte olduğu gibi Esad rejimi ile müttefikleri Rusya ve İran, Suriye'deki kimyasal silah saldırısının arkasında kim olduğuna dair yalanlar yayıyor"

İngiltere ise Suriye'de kimyasal silah kullanıldığının tespit edildiğini iddia etti. İngiltere'nin BM Daimi Temsilcisi Karen Pierce, Rusya'nın ABD, İngiltere ve Fransa'yı da "agresif" davranmakla suçladığını söyledi.

Pierce, "Bizim üçümüzden korkan bir ülke Suriye'de kimyasal silah kullanılmamasını sağlamak için her adımı atsın, o zaman sorun kalmaz" diye konuştu.

Amerika, İngiltere ve Fransa 14 Nisan 2018'de Suriye'de kimyasal silah kullanıldığını öne sürerek bölgeye hava saldırısı düzenlemişti.

Rusya ise kimyasal iddialarıyla ilgili tavrını net olarak ortaya koydu. Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia, Suriye'de Beşar Esad'ın kimyasal silahı olmadığını söyleyerek, "Şam'ın kimyasal silah sakladığına yönelik yapılan konuşmaların bir dayanağı yok. Bu sadece propaganda" diye konuştu.

"Gerçekten tüm dünyanın körü körüne size inanacağını mı düşünüyorsunuz? Şam'ın ne kimyasal silahı ne de bunları kullanma planı var. Bu tür uyarıları, teröristlere yeni bir kimyasal silah saldırısı düzenleme ve yetkilileri de bundan sorumlu tutma çağrısı olarak görüyoruz. Suriye'ye provokatif aktivitelerde bulunulması için kimyasal silahlar ve ekipmanlar sokuldu. Savaşçılar Batılı istihbarat servisleri tarafından eğitildi"

Nanebzia Amerika'ya çağrı da yaptı. Amerika'nın iddia ettiği kimyasal silah noktalarını açıklamasını istedi.

“Amerikalı meslektaşlarımıza net bir önerimiz var; Pentagon’un ateş açmak için belirlediği hedef listesini açıklamasını istiyoruz. Eğer bunlar size göre kimyasal silahların korunması ve uygulanmasıyla ilgiliyse, bu verileri araştırmaların yapılmadığı için Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü’ne gönderiniz."

# suriye # bmgk # kimyasal silah