2. İsrail'e bölgesel set!

Irak'ta IŞİD saldırısı sonrası, İsrail ve AKP hükümetinin destek sözü verdiği "Bağımsız Kürdistan" politikasına, Mısır ve İran yönetimleri ile Irak içinden itirazlar geldi. Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah El-Sisi, İran yönetimi ve Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin partisi KYB'den yapılan açıklamalarda plâna sert tepki gösterildi.

Irak'ın bölünerek Kürt Devleti adı altında Ortadoğu'ya ikinci bir İsrail Devleti kurulması projesine bölgenin en etkili iki ülkesi olan Mısır ve İran'dan sert tepki geldi.

Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah El-Sisi, Iraklı Kürtler'in bağımsızlığı "faciaya yol açar" dedi.

Kahire’de Pazar günü basın mensuplarına konuşan Mısır Cumhurbaşkanı, Kürdistan'ın kurulmasının bölgedeki radikal terör örgütlerine fayda sağlayacağını vurguladı. El-Sisi IŞİD’in Mısır’ı da hedef alacağını, ABD ve Avrupa’yı IŞİD'e yardım etmemeleri konusunda uyardığını belirtti.

İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Hüseyin Emir Abdullahiyan da Barzani'nin bölgede bağımsız Kürt Devleti kurmasına izin vermeyeceklerini açıkladı.

Abdullahiyan, 3 parçalı Irak planının İsrail'e ait olduğunu söyledi. İranlı yetkili, "İsrail'in isteklerinin gerçeklemesine izin vermeyeceğiz" dedi.

Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin partisi olan Kürdistan Yurtseverler Birliği'nden de bağımsız Kürdistan talebine itiraz geldi.

Reuters Haber Ajansı'na konuşan KYB Genel Sekreter Yardımcısı Kusret Resul, "bağımsızlık için vakit uygun değil, bölye bir karar yarardan çok Kürt halkına zarar verir" ifadelerini kullandı. KYB Merkez Yürütme Kurulu Başkanı Adil Murad da, Türkiye ve İsrail’in, Kürtler'i destekleyerek, Irak’ı parçalamak istediğini ve bu yüzden Kürt halkına ihanet ettiklerini söyledi.

ulusalkanal.com.tr

# AKP # ırak # mısır # israil # iran # ışid # abdülfettah el sisi # kyb