Kirazın kilosu ne kadar?

Erkenci kirazda ihracat sezonu hareketli başladı. İzmir ve Manisa’daki kiraz üreticileri bu sezon kilosu 30 ila 35 lira arasında değişen fiyattan memnun. İhracatçılar, bu yıl kiraz ihracatının 2020 yılı rakamlarının üzerine çıkılacağını düşünüyor.

Kirazın kilosu ne kadar?

Kirazın erken yetiştiği bölgeler olan Manisa'nın Şehzadeler ilçesi ile İzmir'in Kemalpaşa ilçesinde 160 bin ton kiraz üretiliyor. Ürünlerin büyük bir kısmı ihraç ediliyor.

Kırmızı parlak rengi, kendine has tadı ve uzun raf ömrü olması ile erkenci kiraz türü tavsiye diliyor. Bu tür bölge üreticisinin ana geçim kaynağı.

Ege İhracatçı Birlikleri verilene göre geçen yıl Türkiye 62 ülkeye kiraz satarak 223 milyon 796 bin dolar döviz sağladı. İhracatta ilk sırayı 91 milyon dolarla Almanya aldı. Bu ülkeyi 52 milyon dolarla Rusya ve 14 milyon dolarla Avusturya izledi.

Manisa Kiraz Üreticileri Başkanı Suphi Kocagöbek, devam eden hasat hakkında bilgi verdi.

Kuzey yarım kürede ilk hasadın Manisa’da yapıldığına vurgu yapan Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, erkenci hasadın ihracata büyük avantaj sağladığını söyledi.

Türkiye’de kiraz üretimi Ege Bölgesi’nden Doğu Anadolu’ya kadar geniş bir coğrafyada yapılıyor. Manisa ve İzmir’de hasat bittikten sonra yurdun iç kısımlarındaki kirazlar toplanıyor. İhracatçılar bu yıl kiraz üretiminden memnun. 2020 rakamlarının üzerinde kiraz ihracat beklentisi hakim...

# izmir # rusya # ege # kemalpaşa # avusturya # Ege İhracatçı Birlikleri # kiraz üreticileri # ihracatçı # Şehzadeler ilçesi