Mübadelenin 92. yılı Tuzla'da anıldı

Türk-Yunan Nüfus Mübadelesi’nin 92. Yıldönümünde Tuzlalılar, düzenlenen temsili törenle savaşlarda ve göç yollarında yaşamını yitirenleri andılar.

Mübadelenin 92. yılı Tuzla'da anıldı

Türk-Yunan Nüfus Mübadelesi’nin 92. Yıldönümünde Tuzlalılar, düzenlenen temsili törenle savaşlarda ve göç yollarında yaşamını yitirenleri andılar. Tuzla Sosyal Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği’nin düzenlediği etkinliğe Kartal Rumeli Mübadilleri Derneği, Mudanya Giritliler Derneği, Feneryolu Gönüllüleri Evi, Bilecik Kızıldamlar Köyü Kültür Derneği ve mübadil aileleri katıldı.

Denize karanfiller bırakıldı

Atatürk Anıtı önünde; çelenk bırakma, göç sırasında yaşamını yitirenler için yapılan saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan tören, Bilecik Kızıldamlar Köyü Kültür Derneği Halk Oyunları ekibinin gösterisiyle devam etti.

Halk Oyunları ekibinin gösterisi sonrasında, İstanbul Teknik Üniversitesi(İTÜ) Denizcilik Fakültesi sınırları içindeki Tahaffuzhane(Karantina)’da, savaş ve göç yollarında yaşamını yitirenler için denize karanfiller bırakıldı, türküler söylendi. Tören, pilav ve mübadil zerdesi dağıtımı ile sona erdi.

Tuzla Sosyal Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği başkanı Nursen Temizel ulusalkanal.com.tr’ye açıklama yaptı. 1300’lü yıllarda Osmanlı tarafından Selanik bölgesine götürülen Türklerin, 30 Ocak 1923’teki anlaşma sonrasında Türkiye’ye getirildiğini belirten Temizel, “Mübadele anlaşması din üzerinden yapılmıştır. Yani Yunanistan’daki Müslüman Türkler Türkiye’ye, Türkiye’deki Ortodoks Rumlar Yunanistan’a göçe tabi tutulmuştur.” dedi.

Mübadillerin yaşadıkları sıkıntılara değinen Temizel, “ ‘Hadi gidiyorsunuz.’ demişler kapıları açık kalmış, tencerede yemekleri kalmış. İnsanlar toprağını, evini bırakmışlar. En kötüsü 500 yıl, 7-8 kök atamız toprağın altında kalmış. Her şeyi unutabilirsiniz; ama toprağın altındaki atalarınızı unutamazsınız. Bunun özlemini çektiğimiz için anmalar düzenliyoruz.” diye konuştu.

Tuzla’daki karantina bölgesine getirilen mübadilleri anlatan Temizel, “Onların o günkü hüzünlü hallerini hatırlamak, unutmamak adına bu etkinliği yaptık. Ayrıca, kitaplar çıkarıyoruz, sempozyumlar düzenliyoruz, açtığımız Tuzla Mübadele Kent Müzesi’nde kendi ailelerimizin kullandıkları eşyaları, belgeleri sergiliyoruz. Kültürümüze hizmet etmek mübadil çocukları olarak boynumuzun borcu.” dedi.

Sinem Hançerigüzel

ulusalkanal.com.tr

# türkiye # yunanistan # anma # tuzla # mübadele