İki Kore biraraya geliyor

Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti ve Güney Kore, önceki gün patlak veren sınır gerginliğinin ardından görüşme kararı aldı. İki ülke heyetlerinin üst düzey görüşmeler gerçekleştireceği açıklandı. Görüşmeler Kore Savaşı'nı fiilen bitiren ateşkesin imzalandığı Panmunjon köyünde yapılacak.

İki Kore biraraya geliyor

Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti ile Güney Kore görüşme kararı aldı. Görüşme kararına son günlerde iki ülke arasında tırmanan gerilim neden oldu.

Güney Kore Devlet Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada “iki düşman ülke arasındaki görüşmeler Panmunjon köyünde yapılacak” denildi. Panmunjon köyü Kore Savaşı'nı fiilen bitiren ateşkesin imzalandığı sınır köyü olarak biliniyor.

Görüşmeler Güney Kore Ulusal Güvenlik Danışmanı Kim Kwan-jin ve Birleşme Bakanı Hong Yong-pyo ile Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti Halk Ordusu'nun üst düzey yetkilisi arasında yapılacak.

Bu arada Amerika’dan Doğu Asya’daki müttefiki Güney Kore'ye destek açıklaması geldi. ABD Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada “Güney Kore’yi korumak konusunda kararlıyız” denildi.

Çin'in yaklaşımını da Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti Pekin Büyükelçisi Wu Dawei açıkladı. Dawei “Pekin mevcut durumu çözmede yapıcı bir rol oynamaya hazır” dedi.

İki ülke arasındaki gerilim Güney Kore’nin sınırdaki hoparlöründen Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti ore rejimi karşıtı propaganda yapmasıyla başlamıştı. Bunun üzerine Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti Güney Kore’ye ait bir hoparlöre ateş açmış, Güney Kore de misilleme olarak ateş açılan yöne top mermisi atmıştı. Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti propagandaya son verilmemesi halinde ordusunun savaşa hazır olduğunu açıklamıştı.

ulusalkanal.com.tr