Mısır, ekonomisini yeniden şekillendiriyor

Mısır, ekonomisini yeniden şekillendiriyor

120 ülkenden 2000 temsilci, 30’a yakın Devlet Başkanı’nın katılımı ile Mısır’ın Şarm El Şeyk şehrinde düzenlenen Mısır Ekonomik Kalkınma Zirvesi’nden satır başları

— Zirveye katılan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, 2013 yılında Müslüman Kardeşler iktidarının devrilmesi sonrası dondurulan Mısır ordusuna yönelik askeri yardımların tekrar başlayabileceğini açıkladı

— Çin Ekonomi Bakanı Gao Hucheng, Mısır ve Çin arasında ikili ilişkilerin iyi bir seyir izlediğini belirtti. Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’in uluslar arası ilişkilerde önceliğinin Afrika Kırası olduğunu belirten Hucheng, enerji sektörü başta olmak üzere, Çin’in Mısır’da 10,000 kişilik bir istihdam yarattığını hatırlattı.

— Körfez ülkeleri, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Oman ve Kuveyt, Mısır ekonomisine toplam 12,5 milyar dolarlık destek yapma sözü verdi.

— Rusya Federasyonu Ekonomi ve Kalkınma Bakanı Alexei Ulyukayev, Mısır’ın yatırımlar anlamında büyük bir potensiyel taşıdığını ifade etti. Şubat ayına Rusya Devlet Başkanı Putin’in Kahire ziyareti esnasında Kahire ve Moskova Yönetimleri arasında, nükleer enerji başta olmak üzere bir dizi anlaşma imzalanıştı.

— İtalya Başbakanı Matteao Renzi, Kahire yönetimine “ savaşınız bizim savaşımızdır ve Mısır’da istikrar bizimde istikrarımızdır… Mısır’ın sorunları aynı zamanda bölgenin, İtalya’nın ve dünyanın sorunlarıdır” sözleri ile destek verdi.

— Zirveye katılan Dünya Bankası yetkilisi: “ Gerçekleştirilen zirve, Mısır’ın ticarete hazır olduğunun bir göstergesi” açıklamasında bulundu.

— Mısır Devlet Başkanı El Sisi, Ürdün Kralı Abdullah, Filistin Ulusal Yönetimi Başkanı Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve ABD Dışişler Bakanı Kerry arasında başta Filistin-İsrail anlaşmazlığı olmak üzere bölgesel sorunların ele alındığı bir toplantı gerçekleştirildi.

— Lübnan Başbakanı Tammam Salam, “Mısır’a yatırım Arap milli güvenliğine yatırımdır” açıklamasında bulundu ve Mısır’ın ekonomik kalkınma adımlarını desteklediklerini belirtti.

Sinan Güzaltan/Kahire

ulusalkanal.com.tr

# mısır # Ekonomisini # yeniden