Oylama başladı! Yunanlar sandık başında!

Yunanistan'da halk, 41 yıl aradan sonra referanduma gidiyor. Yunanlılar ülkenin borçları nedeniyle kreditörlerin ağır kemer sıkma politikalarına evet ya da hayır diyecek. Başbakan Çipras referandumdan "evet" çıkarsa istifa edeceğini açıklamıştı.

Oylama başladı! Yunanlar sandık başında!

Yunanistan'da halk ülkenin kaderini belirleyecek kritik referandum için sandık başına gitti.

41 yıl aradan sonra yapılan referandumda; 5 ay süren müzakerelerde uzlaşma sağlayamayan hükümet, kreditörlerin acı reçetesini halka sordu.

Ülke genelinde sabah saat 07:00'de başlayan oy verme işlemi akşam saat 19:00'a itibariyle sona erdi.

Başbakan Aleksis Çipras sabah erken saatlerde sandık başına giderek oyunu kullanandı. Atina’da oyunu kullanan Çipras'ın yanı sıra erken saatlerde sandığa gidenlerden biri de eski başbakan Antonis Samaras oldu.

Referandumda, 18 yaşına giren 108 bin 871 genç ilk defa oy kullandı. Yunanistan'da kayıtlı yaklaşık 10 milyon seçmenin yarısından fazlası kadın.

İlk tahmini sonuçların saat 21:00 civarında açıklanması bekleniyor. Referandumun geçerlilik kazanabilmesi için seçmenlerin en az yüzde 40'ının sandığa gitmesi gerekiyor.

Avrupa Birliği, Avrupa Merkez Bankası ve Uluslararası Para Fonu IMF'den oluşan kreditörler, zenginlerden daha fazla vergi alınmasını, emeklilik şartlarının zorlaştırılmasını ve emeklilik primlerinin yükseltilmesi gibi şartlar koşuyor.

Referandumda ‘Evet’ oyunun çıkması durumunda bu acı reçete paketi kabul edilecek. Başbakan Çipras "evet" çıkması halinde istifa edeceğini açıklamıştı. Çipras'ın bu açıklamasından sonra, ülkenin Maliye Bakanı Varufakis de 'evet' kararı çıkarsa istifa edeceğini belirtmişti. Bir başka ifade ile evet sonucu ülkede erken seçim anlamına da gelecek.

Referandumdan 'hayır' çıkması halinde, Yunanistan'ın Avro bölgesinden çıkıp kendi para birimi drahmiye geri döneceği, bunun da ülkenin fakirleşmesine neden olabileceği düşünülüyor.

Referandum öncesi yapılan son anketlere göre, 'Evet' diyenlerin oranı yüzde 41 'Hayır' diyenlerin oranı ise yüzde 40 seviyesindeydi.

Ülkede, bundan önceki son referandum, 1974 yılında yapılmıştı. Konstantinos Karamanlis'in Başbakanlığı döneminde kraliyetin kaldırılması için oy kullanan Yunanlar "Cumhuriyet için evet" demişti.

ulusalkanal.com.tr

# referandum # sandık başında