Yolsuzluk ve kalpazanlık gibi dosyalarından yargılanamayacak

Yolsuzluk ve kalpazanlık gibi dosyalarından yargılanamayacak

Başbakan Erdoğan 10 Ağustos Cumhurbaşkanlığı seçimini kazanarak daha yüksek bir koruma kalkanına kavuştu. 5 yıl bu görevde kalacak olan Erdoğan bu süre zarfında hakkındaki yolsuzluk ve kalpazanlık gibi suç dosyalarından yargı karşısına çıkmayacak. Cumhurbaşkanı olduğu sürece Erdoğan, sadece vatana ihanet suçundan yargılanabilecek. Meclis'te bekleyen yolsuluk dosyalarından ise bir süreliğine daha kurtulacak.

Anayasanın 105. maddesinde "Cumhurbaşkanının resen imzaladığı kararlar ve emirler aleyhine Anayasa Mahkemesi dahil, yargı mercilerine başvurulamaz." ifadesi yer alıyor. Aynı yasada Cumhurbaşkanı, vatana ihanetten dolayı, Türkiye Büyük Millet Meclisi üye tamsayısının en az üçte birinin teklifi üzerine, üye tamsayısının en az dörtte üçünün vereceği kararla suçlandırılır” hükmünü düzenliyor.

Erdoğan, bu sayede Meclis’te bekleyen yolsuzluk dosyalarından 5 yıl daha kurtulacak. Erdoğan’ın, İstanbul Belediye Başkanlığı döneminde işlediği iddia edilen "zimmet", "kalpazanlık" "cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak" suçlarından Meclis’te üç adet fezleke dosyası bekliyor. Bunların dışında bir ucunun Erdoğan’a uzanan 17 ve 25 Aralık soruşturmalarının da Köşk dokunulmazlığı sayesinde engellenecek.

Erdoğan'a Cumhurbaşkanlığı koltuğunu bıraklamaya hazırlanan Abdullah Gül’ün ise dokunulmazlığının kalkmasıyla birlikte kayıp trilyon davasından yargılanmasının gündeme gelecek. Aynı davadan dönemin Refah Partisi Genel Başkanı merhum Başbakan Necmettin Erbakan 2 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Abdullah Gül, Cumhurbaşkanı seçilince Erbakan’ı, ev hapsi cezasını 2 ay 23 gün ceza çektikten sonra affetmişti.

uluslakanal.com.tr

# dosya # erdoğan # yolsuzluk # köşk