Onlara göre yaptıkları iş 'kaldırımda yürümekten' daha güvenli

METRELERCE yükseklikte cam temizliği, boya, sıva, led ve klima montajı, yüksek inşaatlardaki iskele ve file kurulumunu yapan endüstriyel dağcılar, gerekli önlemler alındığında yaptıkları işin 'kaldırımda yürümekten daha güvenli' olduğunu söyledi.

Onlara göre yaptıkları iş 'kaldırımda yürümekten' daha güvenli

Antalya'da 16 yıldır endüstriyel dağcılık yapan Cuma Gök, bu işi yapabilmek için birçok eğitim ve seminer ardından belge alınması gerektiğini söyledi. Gök, bu işe son 3 yılda ciddi denetleme yapıldığını söyledi. Daha önce temizlik şirketlerinin bu işi yaptığını anlatan Gök, “O dönemde sağlıksız ekipmanlarla yapılan işti ama son zamanlarda herkes bilinçlendi. Ben 2001 yılından bu yana bu işi yapıyorum. Son 5 yıldır ise ciddi bir iş kolu olmaya başladı" dedi.

Kendi bünyelerinde 12 dağcı ile çalıştıklarını söyleyen Gök, “Antalya'da tahminen 100'ün üzerinde böyle çalışan dağcı arkadaş vardır. Turizm sezonuna bağlı olarak bu sayı artıyor tabii ki" dedi.

YERDEN ULAŞIMI ZOR OLAN ALANLARDA ÇALIŞIYORLAR

Endüstriyel dağcıların yerden ulaşımı zor olan, vinçlerle ulaşılamayan alanlarda cam temizliği, boya, klima ve led montajı işlerini yaptıklarını söyleyen Gök, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Örneğin Antalya EXPO'nun tüm led montaj ve tabelaları endüstriyel dağcılar tarafından yapıldı. Yüksek inşaatlardaki file çalışmaları da iskele kurulumu da bizim tarafımızdan yapılıyor. Artık önüne gelen iskele ya da inşaat filesi kuramayacak. Bu zorunluluk oldu. 5 yıldır yasa var ama son 2 yıldır ciddi denetim var. Bu işin eğitimini alması, belgesinin olması gerekiyor."

YURT DIŞINDA DA ÇALIŞIYORLAR

Gök, kendisinin Antalya'daki Cam Piramit, stadyum, EXPO, ASAT, ATSO, stadyum ve Antalya'daki oteller ile Türkiye'nin pek çok kentinde, yurt dışında ise Kazakistan, Gürcistan, Azerbaycan ve Ukrayna'da çalıştığını söyledi. Gök, yaz sonunda ise Dubai'de bir projede çalışacaklarını kaydetti.

"KALDIRIMDA YÜRÜMEKTEN DAHA GÜVENLİ"

Endüstriyel dağcılığın ağır ve zahmetli bir iş olduğunu kaydeden Gök, “Bizim tek bir hata şansımız var o da hayatımızla ödeyeceğimiz bir hatadır" dedi. O nedenle ciddi eğitimler aldıklarını, ekipmanlarını yılda bir kez yenilediklerini belirten Gök, “Eğitimler tam olarak alınırsa, gerekli güvenlik önlemleri tam uygulanırsa kaldırımda yürümekten daha güvenli bir iştir" diye konuştu.

"SEVEREK YAPILACAK BİR İŞ"

Cuma Gök, "Gerekli güvenlik önlemleri alındığında, mesela istesen de intihar edemezsin" derken, “Çünkü iki iple çalışıyorsun. İpin birini bilerek kessen dahi emniyet için ikinci ipin var. O yüzden güvenlik önlemleri tamamen alındığında çok güvenli bir iş kolu. Bu para için yapılacak bir iş değil, severek yapılması gereken bir iş. Çok zahmetli ve ağır bir iş çünkü" dedi.

# led # sıva # boya