BDDK'nın hamlesiyle boşa çıkarıldı

Türkiye ekonomisini hedef alanlar BDDK duvarına çarptı. Üç yabancı bankaya yasak kararı piyasalar ve finans çevrelerinde büyük etki yarattı. Peki, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, dolar saldırısını nasıl savuşturdu? Bankalara getirilen swap kısıtlaması ne anlama geliyor? TL yükümlülüğü ne demek? Stratejist Dr. Hakan Özerol işte bu sorulara yanıt verdi.

BDDK'nın hamlesiyle boşa çıkarıldı

Londra merkezli ekonomik saldırı BDDK'nın hamlesiyle boşa çıkarıldı.

Türk lirasının değer kaybetmesine oynayan bazı finansal kuruluşlar, ellerinde olmayan TL ile yüksek miktarda döviz aldı. Ancak hızlı bir şekilde atılan bu adımın yükümlülüklerini yerine getiremediler. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun Türk Lirasına kalkan olan hamlesi, piyasalar ve finans çevrelerinde etki yarattı.

Plato Danışmanlık'tan stratejist Dr. Hakan Özerol, BDDK'nın işlem yasağını değerlendirdi.

Swap işlemleri durdurulan Fransız BNP Paribas, ABD’li Citibank ve İsviçre merkezli UBS bankalarından resmi bir açıklama yapılmadı. Ancak ismini açıklamayan ve bu 3 bankadan birinde çalışan bir yetkili Financial Times’a konuştu; “BDDK kararı gökten zembille indi, böyle bir şeyi hiç beklemiyorduk.” dedi. Peki, bankalar TL yükümlülüğünü yerine getiremedi mi, getirmedi mi?

Özerol, TL yükümlülüğünün ne anlama geldiğini anlattı.

Radikal kararın ardından küresel fonların yurt içindeki hareketleri de merak konusu... Türkiye, sermaye kontrolleri koyacak mı? Uzmanlara göre, yabancı yatırımcıların endişe etmesine gerek yok.

ulusal.com.tr

# piyasa # BDDK # dolar # TL # swap