Narenciye hasadı devam ediyor: Portakalda fiyat memnun etti ancak artan girdiler korkutuyor

Adana’da erkenci portakalların hasatları üreticiyi memnun etti ancak artan girdi maliyetleri üretimi tehdit ediyor. Çiftçi önümüzdeki sene birçok üründe gübreyi kısmak zorunda kalacak. Bu durum da rekolteyi etkileyecek. Artan gübre fiyatlarını stok yaparak fırsata çevirmek isteyen gübre tedarikçileri de üretimin önünde engel. Portakal üreticisi ocak ayında başlayacak olan gübreleme işlemleri için, piyasada gübre bulamıyor.

Narenciye hasadı devam ediyor: Portakalda fiyat memnun etti ancak artan girdiler korkutuyor

Haber: Yalçın Semir Akarsu

Adana'da Fukumato cinsi erkenci portakalın hasatlarında sona geliniyor. Bu sene fiyatlar ve rekolte üreticiyi memnun etti.

Adana’da geçtiğimiz ay başlanan fukumato cinsi portakal hasatlarında sona gelindi. Fiyatlar üreticiyi memnun etse de artan girdi maliyetleri önümüzdeki yılın rekoltesini düşürebilir.

Üreticiler girdilerin sürekli yükselişinden tedirgin. Üretimin devam edebilmesi için ise devlet müdahalesi şart.

Üreticiler gübre tedarikçilerinin fiyat artışı bekledikleri için stok yapıyor olmasından muzdarip. Ocak ayında başlayacak olan yeni ağaç bakım dönemi için piyasada gübre bulunamıyor.

NARENCİYEDE EN BÜYÜK PAZAR RUSYA

Narenciye üreticisi Mustafa Yıldız, gübre sorununun çözümü için, milli üretim çağrısında bulundu.

Narenciyede en büyük pazarımızın Rusya olduğunu söyleyen Mustafa Yıldız, Amerika endeksli devlet politikaları yüzünden Pazar sorunları yaşandığını belirtti.

ZİRAAT ODASINDAN VEKİLLERE ÇAĞRI

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan da, ihracatta pazar kaybının önüne geçebilmek için sürdürebilir tarım yapılmasının önemi vurguladı.

Çukurova bölgesinde narenciye üretiminin 700 bin dekarı geçtiğini belirten Doğan, “Planlama yapılmazsa, önümüzdeki senelerde üretici mağdur olacak.” dedi.

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı, milletvekillerinin üretici desteklerinin artırılması konusunda yanlarında olmamasında da dert yandı.

# adana # fiyat # çiftçi # portakal # Narenciye # Gübre # Yüreğir Ziraat Odası