Everest yükseliyor

Dünyanın en yüksek dağı olan Everest'te yapılan son ölçümler, dağın şimdiye kadar bilinenden 86 santimetre daha yüksek olduğunu ortaya koydu. Everest'in yüksekliği 8 bin 848,86 metre olarak belirlendi.

Everest yükseliyor

Dünyanın en yüksek dağı giderek daha da yükseliyor.

Everest'te Çinli ve Nepalli bilim insanları çıktı. Hassas cihazlarla bir ölçüm yapıldı. Dağın yüksekliği 8 bin 848,86 metre olarak ölçüldü.

Bilgileri Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi paylaştı. Yapılan ölçümlerin sonucunu video-konferans yoluyla düzenlediği basın toplantısında dünyaya açıkladı.

Şimdiye kadar Everest'in yüksekliği ile ilgili veriler, Hintli araştırmacıların 1950'li yıllarda yaptığı ölçümlere dayanıyordu. Buna göre Everest'in yüksekliği 8 bin 848 metre olarak kabul ediliyordu. Daha sonra yapılan ölçümlerde de değişik sonuçlara varılmıştı. Bunun üzerine Everest ile sınır komşusu olan Çin ve Nepal ortak ölçüm kararı almıştı.

Bavyera Bilim Akdemisi'nden de açıklama geldi. Ölçümdeki farklılıkta yeni ölçüm teknikleri uygulanmasının yanı sıra tektonik plakalardaki kayma, 2015'teki şiddetli deprem gibi nedenlerin de etkili olmuş olabileceğini kaydedildi.

Depremin Himalayalar'da yükseklik değişikliklerine yol açtığı, ayrıca iklim değişikliği nedeniyle kar tabakalarının erimesinin de ölçümlerde etkili olabileceği belirtildi.

# çin # dünya # nepal # dağ # Himalayalar # everest