Katalonya'daki referandum girişimine müdahale

Katalonya'da bağımsızlık referandumu nedeniyle İspanya'da gerginlik had safhada. Katalonya yönetimi sabah saatlerinde referandum için sandıkları kurdu. İspanya hükümeti ise sandık ve ou pusulalarına el koydu. Güvenlik güçleri ile oy vermek isteyenler arasında yaşanan çatışmalarda ilk belirlemelere göre 337 kişi yaralandı. İspanya, referandumun geçerliliğini yitirdiğini açıkladı. Katalan yetkililer ise Madrid'e istifa çağrısı yaptı.

Katalonya'daki referandum girişimine müdahale

İspanya'da haftalardır tansiyonun yükselmesine neden olan Katalonya'nın bağımsızlık referandumunda oy verme işlemi Türkiye saati ile 10'da başladı.

Ülkeyi son yıllardaki en büyük anayasal krize sürükleyen referandum için binlerce Katalan yağmurlu havaya aldırış etmeden sabah erken saatlerde oy kullanacakları yerlerin önünde kuyruklar oluşturdu.

İspanya İçişleri Bakanlığı, referandumu engellemek için 10 binden fazla polis ve jandarmayı Barcelona sokaklarında görevlendirdi. Barcelona limanında konuşlandırılan güvenlik güçleri şehir merkezlerine sevk edildi.

İspanyol polisi Katalan yönetimine ait telekomünikasyon merkezini ablukaya aldı. İspanyol hükümetinin Katalonya Valisi müdahale ile ilgili olarak "İstemediğimiz şeyleri yapmak durumunda kaldık." dedi.

Katalonya sözcüsü ise yaptığı basın açıklamasında "Kayıtlı olduğunuz oy kullanma merkezi kapatılmışsa açık gördüğünüz herhangi bir merkezde oy verebilirsiniz. Evlerde basılmış oy pusulaları da geçerli kabul edilecek" dedi.

Karşılıklı açıklamalar şiddetin tırmanmasına neden oldu. Katalanlar sandık başına giderken İspanyol güvenlik güçleri, İçişleri Bakanlığı'nın emri ile oy kullanılacak yerlere girişleri yasakladı. Çok sayıda oy kullanma merkezine operasyon düzenleyen İspanyol jandarma ve ulusal polisi, sandık ve oy pusulası gibi malzemelere el koyup okullardan ayrıldı.

Bazı bölgelerde Katalanlarla, güvenlik güçleri arasında çatışmalar da çıktı. Güvenlik güçleri sert direniş gösteren Katalanlara müdahale etti. Olaylarda bazıları ağır olmak üzere 337 kişi yaralandı.

İspanya hükümeti, referandumun tamamen geçersiz olduğunu duyurdu. Anayasa Mahkemesince yasa dışı ilan edilen referandum girişiminin, jandarma ve polisin müdahalesiyle tamamen geçerliliğini yitirdiği, evlerde basılan oy pusulalarının kabul edilmesini öngören sistemin hiçbir karşılığının olmadığı ifade edildi. Katalan yetkililer ise Madrid'e istifa çağrısı yaptı.

Oylamanın Türkiye saati ile 21'de sona ermesi bekleniyor. Katalonya yönetimi, referandumdan evet çıkması halinde 48 saat içinde bağımsızlıklarını ilan edeceklerini duyurmuştu.

ulusal.com.tr

# İspanya # madrid # barcelona # katalonya