Esad PKK/YPG'ye taviz vermedi: Görüşmeler sonuçsuz kaldı

Suriye yönetimi ile PKK/YPG, Rusya’nın arabuluculuğunda görüştü. Esad yönetimi, işgal bölgelerinin Suriye Devletinin kontrolüne geçmesi için 6 şart sundu. ABD kontrolündeki YPG ise idari özerklikte ısrar edince görüşmeler sonuçsuz kaldı. Rusya’nın Suriye Özel Temsilcisi Aleksandr Lavrentyev de “Suriye topraklarında devlet benzeri oluşum kurma çabalarının kabul edilemez olduğunu” söyledi.

Esad PKK/YPG'ye taviz vermedi: Görüşmeler sonuçsuz kaldı

Suriye'de Rusya'nın arabuluculuğunda terör örgütü PKK/YPG ile meşru Esad yönetimi arasında yürütülen görüşmeden sonuç çıkmadı. Hem Suriye’nin meşru yönetimi hem de Rusya, devlet içinde devlet girişimlere karşı olduğunu açıkladı.

Anadolu Ajansı’nın yerel kaynaklardan aktardığı göre görüşme, 15 Kasım Pazartesi günü Haseke kentindeki Kamışlı Havalimanı’nda yapıldı. Rusya’nın arabuluculuğundaki görüşmeye Suriye güvenlik yetkilileri ile PYD’li teröristler İlham Ahmed ve Aldar Halil katıldı.

Suriye yönetimi, PKK/PYD’ye müzakere için 6 şart sundu.

1- Bütün PKK/YPG unsurları silah bırakarak, orduya katılacak.

2- Suriye Ordusu ağır silahlarıyla PKK/YPG işgalindeki bölgelere girecek.

3- Petrol üretimi Suriye Arap Cumhuriyeti’ne tekrar geçecek.

4- İşgal altındaki bölgelere Suriye bayrağı asılacak.

5- Devlet kurumları tekrar açılacak.

6- İşgal altındaki bölgeler Suriye Anayasası’nda belirtilen yerel yönetim kanunlarına göre yönetilecek.

Devlet kurumlarının açılması şartını kabul eden PKK/YPG, Suriye Hükümeti ile petrolün ancak bir kısmını paylaşmaya yanaştı. ABD destekli terör örgütü, silahlı unsurlarını dağıtmayı kabul etmezken idari özerklik talebindeki ısrarını sürdürdü.

Suriye hükümeti ile PKK/YPG arasındaki görüşme derin ayrılıklar nedeniyle sonuçsuz kaldı.

Sonuçsuz kalan görüşmenin ardından Rusya’nın Suriye Özel Temsilcisi Aleksandr Lavrentyev açıklamalar yaptı. Lavrentyev, “Suriye’yi bölme ve topraklarında devlet benzeri oluşumlar kurma çabalarının kabul edilemez olduğunu” belirtti. Suriye’nin başkenti Şam’da konuşan Lavrentyev, “Durumun, Suriye’nin tek bir devlet olarak varlığını sürdürmesinin mümkün olmayacağı sınırı geçmesine izin verilemez. Suriye yönetimine, ülkede ulusal ve mezhepler arası mutabakatın sağlanması yönünde yardım etmeye devam edeceğiz” dedi.

Suriye yönetimi ile PKK/YPG arasındaki görüşmenin olumsuz çıkması sahaya da yansıdı. Suriye'nin kuzeydoğusunda YPG işgalindeki Haseke ilinde Suriye ordusundan bir albayın öldürüldü. Şam yönetimi, YPG’yi sorumlu tutarak 3 PKK/YPG mensubunu gözaltına aldı. Buna karşılık PKK/YPG de 5 Suriye askerini alıkoydu.

# rusya # pkk # pyd # YPG # esad # suriye devleti