Erişim Sağlayıcıları Birliği Genel Sekreteri Kent'ten sosyal medya kullanımına dair uyarılar

Erişim Sağlayıcıları Birliği Genel Sekreteri Kent, "Sosyal ağ hesaplarında her türlü detayın paylaşılması yasal sıkıntılara neden olabiliyor. Sosyal medyanın doğru kullanımıyla ilgili kamu spotları hazırlanmalı. Platformlar üzerinden hesap oluşturulurken, güvenlik için kullanıcının cep telefonuna SMS veya e-mail adresine doğrulama mesajı gönderilmeli" dedi.

Erişim Sağlayıcıları Birliği Genel Sekreteri Kent'ten sosyal medya kullanımına dair uyarılar

Erişim Sağlayıcıları Birliği Genel Sekreteri Bülent Kent, sosyal ağ hesaplarında her türlü detayın paylaşılmasının yasal sıkıntılara neden olabildiğini belirterek, "Sosyal medyanın doğru kullanımıyla ilgili kamu spotları hazırlanmalı." dedi.

Kent, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sosyal medyanın bilinçli kullanımı konusunda eksiklikler olduğunu ve bireylerin diğerlerinin haklarını gözetmeksizin hareket edebildiklerini söyledi.

Gençlerin akıllarına düşen her şeyi sanal ortamda yüzlerce kişiyle paylaşmasının başlarını derde sokabileceğini vurgulayan Kent, bu paylaşımların internet servis sağlayıcıları ve arama motorları tarafından arşivlendiğinin unutulmaması gerektiğini dile getirdi.

Sosyal medya kullanıcılarının çoğunun temel etik ilkelerine riayet etmediğine dikkati çeken Kent, "Sosyal paylaşım ağlarına haberiniz olmadan eklenen bir fotoğraf veya çeşitli anlık paylaşımlar yoluyla mahremiyet sınırınız ihlal edilebiliyor. Paylaşımlarda bulunurken, biri hakkında yorum yaparken daha dikkatli davranmakta fayda var. Gençlerimiz, yaptıkları paylaşımların boyutlarını düşünemiyor ya da ciddiye almıyor." diye konuştu.

Kent, kişilerin sosyal ağ hesaplarında doğum tarihi, ilişki durumu, iş yeri ve bulunduğu şehir gibi kendileriyle ilgili her türlü detayı gönüllü olarak paylaşmasının yasal sıkıntılara neden olabildiğini belirterek, bu konuda kamu spotları hazırlanması gerektiğini kaydetti.

Söz konusu paylaşımların kişisel güvenliği de tehlikeye sokabileceğini ifade ederek, "Arkadaş listenize ekleyeceğiniz kişiler konusunda seçici davranmalısınız. Özel hayatınıza ilişkin yeme, içme, tatil, yatak odası fotoğraflarınız internette çok kolay yayılıyor, ancak daha sonra bunların çıkarılması çok zaman alıyor." dedi.

"İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ, İFTİRA ÖZGÜRLÜĞÜNE DÖNÜŞTÜ"

İş başvuru süreçlerinde facebook, twitter ve instagram hesaplarının işverenler tarafından incelenmeye alındığına işaret eden Kent, bu nedenle başvuru talebi reddedilen pek çok örnek olduğunu anlattı.

Kent, sosyal medyada yaşanan en önemli sorunlardan birisinin "sahte hesap" olarak da bilinen başkaları adına açılan hesaplar olduğunu belirterek, "Platformlar üzerinden hesap oluşturulurken güvenlik için kullanıcının cep telefonuna SMS veya e-mail adresine doğrulama mesajı gönderilmeli." dedi.

Özel sektör temsilcileri, bürokratlar ve akademisyenler tarafından kendilerine konuyla ilgili şikayetler geldiğini aktaran Kent, şöyle konuştu:

"İşten çıkarılan, disiplin cezası verilen ya da istemediği bir göreve getirilen işçi, yöneticisi hakkında sahte hesap açarak onu yıpratmaya yönelik yayınlar yapabiliyor. Dersini geçemeyen üniversite öğrencileri hocalarını zor durumda bırakmak adına sahte hesap açabiliyor. Twitter ve facebook yetkilileri, kişilerin mağduriyetlerini önlemeye yönelik girişimde bulunmadığı için ifade özgürlüğü iftira özgürlüğüne dönüştü."

Kent, sosyal medyada yaşanan en önemli sorunlardan birinin de yurt dışı menşeli sosyal medya işletmelerinin Türkiye'de temsilciliklerinin bulunmaması olduğuna işaret ederek, bunun için öncelikle bu işletmelerin Türkiye ile hukuki bağlarının kurulması, temsilciliklerinin açılması gerektiğini söyledi.

# sosyal medya # twitter # facebook # ınstagram # uyarılar