Denizde darbe planı!

Anayasa Mahkemesi'nde karar için gün sayılan Balyoz davasındaki rakamlara göre 2003 yılındaki darbe girişimi Ankara'da değil, denizde yapıldı. Balyoz kararları incelendiğinde general ve amirallerin "darbe"ye katılım oranı Deniz Kuvvetleri'nde yüzde 50, kara kuvvetlerinde ise yüzde 14. Rakamları değerlendiren uzmanlar sadece bu rakamların bile kurguyu ortaya çıkardığını belirtiyor.

Denizde darbe planı!

Balyoz davasında Anayasa Mahkemesi kararına sayılı günler kaldı.

Yüksek Mahkemenin değerlendireceği dosyadaki rakamlar kurgunun zayıf noktalarını da gözler önüne seriyor. Yargıtay'ın onayladığı kararlara göre 2003 yılındaki darbe girişimi denizde yapılmış.

İddiaya göre general/amiral düzeyinde darbe planına katılım oranı deniz kuvvetlerinde yüzde 50'ye varıyor. Kara kuvvetlerinde bakıldığında ise oranın yüzde 14'e düştüğü görülüyor. Oranlara göre hava kuvvetlerindeki generallerin yüzde 30'u darbe planına iştirak ederken jandarma kuvvetlerinde ise sadece yüzde 3.

Sadece bu rakamlar bile darbe iddiasının gerçek dışı olduğunu ortaya koyuyor. Rakamları değerlendiren askeri uzmanlar bu şekilde bir darbe planı yapılmasının imkansız olduğunu vurguluyor.

Subay oranlarına bakıldığında da benzer bir tablo ortaya çıkıyor. Davada hükmü kesinleşen toplam 237 subaydan 134'ü denizci, 41'i havacı. Karacı subayların sayısı 28'de kalırken askeri kolluk kuvveti olarak görev yapan jandarmada ise rakam 24'e düşüyor.

Bu rakamlar personel sayıları ile kıyaslandığında daha da vahim bir tablo var. Denizci subayların iddia edilen plana katılım oranı karacıların tam 42 katı. 1000 denizciden 42'si darbe planı yaparken karacılarda bu rakam 1000'de 1'e düşüyor.

Cezası kesinleşen 134 denizci subaydan 99'unun muvazzaf olması da dikkat çeken bir başka nokta. Kara kuvvetlerinde ceza verilen muvazzaf subay sayısı ise sadece bir.

Haber: Özer Sürmeli

ulusalkanal.com.tr

# Balyoz # anayasa mahkemesi # deniz kuvvetleri # kara kuvvetleri # ozer surmeli # darbe planı