İran Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sattari: Türkiye yanımızda olursa ambargolara karşı dik durabiliriz

Türkiye ve İran ilişkileri gelişiyor. İki ülke bilim ve teknoloji alanında da temaslar kuruyor. İşte bu kapsamda İran Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sorena Sattari, Türkiye'ye geldi. Sattari'ye, 80 ileri teknoloji şirketi yöneticisi de eşlik etti. Verilen mesaj; "Amerikan ambargosuna rağmen Türkiye ile ticaretin devam edeceği" oldu.

İran Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sattari: Türkiye yanımızda olursa ambargolara karşı dik durabiliriz

İran’ın Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sorena Sattari İstanbul'daydı. İran'ın önde gelen yaklaşık 80 ileri teknoloji şirketi yöneticileri de ona eşlik etti. Bilim ve Teknolojiden Sorumlu olan Sattari, Türk ortaklarla çalışmaya hazır olduklarını söyledi.

Sattari, Türkiye ile İran ilişkilerini de değerlendirdi. İki ülkenin "kadim" ilişkilere sahip olduğunu vurguladı.

“Sizlerin karşısında olmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Bizim ilişkilerimiz kadimdir. Türkiye ile ilişkilerimiz yüzyıllardır iyi niyetli olarak devam etmekte, 60 yıla yakın zamandır iki ülke arasında vize muafiyeti var”

Sattari, ABD ambargosu nedeniyle teknoloji üretmeyi öğrediklerini ifade etti.

Son 5 yıldır İran ekonomisinin insan gücü olarak zenginleştiğini anlatan Sattari, “4 milyon öğrenci 14 milyon yüksek öğrenim görmüş vatandaşımız var. 6 yıl önce Ruhani döneminde ekonomide insan gücünü ortaya çıkardık. 40 yılı aşkın ABD ambargosuyla karşı karşıyayız. Bu ambargo nedeniyle insan gücümüzü yerel teknoloji ile birlikte geliştirdik. Böylece kendi ayaklarımızın üzerinde durmayı ve yerli teknolojiyi geliştirmeyi öğrendik” ifadelerini kullandı.

Sattari, "Türkiye yanımızda olursa ABD ambargolarına karşı dik durabiliriz" dedi.

“Bizi ambargoya mahkum eden ülkeler bizim dostluğumuzu elimizden alamazlar” diyen Sattari, “Türkiye sayesinde bölgede ayaklarımızın üzerinde durup, ABD ambargolarını reddedebiliriz. Bu işbirlikleri için her türlü altyapıyı sağlamaya hazırız”

Sattari'nin ardından İran'ın Ankara Büyükelçisi Muhammed Farazmand da söz aldı. Farazmand, ABD ambargosuna rağmen Türkiye ile ticarete devam ettiklerinin altını çizdi.

HABER: BURAK DIVARCI - KAMERA: EMRE ALP GENÇ

ulusal.com.tr

# türkiye # iran