Yunanistan'ın Doğu Akdeniz mesaisi

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile Viyana'da bir arayaa gelecek. Görüşme öncesi, ABD'li senatörlerden Pompeo'ya Türkiye karşıtı bir mektup gitti. Mektupta "Türkiye'ye yaptırım uygulansın" dendi. Öte yandan Doğu Akdeniz'deki gelişmeler, Avrupa Birliği Dış İlişkiler Konseyi'nde ele alınacak.

Yunanistan'ın Doğu Akdeniz mesaisi

Doğu Akdeniz'deki gerilimin ardından soluğu İsrail'de alan Yunanistan Dışişleri Bakanı, bugün ABD'li mevkidaşı ile bir araya gelecek.

Yunanistan sahada etkisiz kalınca diplomasi atağına geçti. Avrupa Birliğine yapılan çağrının arından İsrail ve ABD ile görüşmeler öne çıktı.

İsrail'de Binyamin Netanyahu ile temaslarda bulunan Yunan Bakan Nikos Dendias, bugün ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile bir araya gelecek.

İkilinin görüşmesinden önce ABD'li senatörler, Mike Pompeo'ya Türkiye'yi hedef alan bir mektup gönderdi.

Demokrat ABD senatörleri Bob Menendez ile Chris Van Hollen, mektupta Türkiye'ye yaptırım talebinde bulundu.

Menendez ve Hollen imzalı mektupta, "Amerika Birleşik Devletleri'nin bu kritik zamanda kararlı bir şekilde hareket edememesi, yalnızca Türklerin gerilimi daha fazla tırmandırmasına davetiye çıkaracaktır. Bu nedenle, Türkiye'nin donanma gemilerini Yunanistan'ın münhasır bölgesinden çıkarmasını ve uluslararası yükümlülüklerine uymasını sağlamak için tüm uygun önlemleri almanızı tavsiye ediyoruz" ifadeleri yer aldı.

Pentagondan da yükselen gerilime ilişkin açıklama geldi. Sözcü Jonathan Hoffman, gerilimi endişe ile izlediklerini beliritken "ABD, Doğu Akdeniz'deki tansiyonun düştüğünü görmek istiyor." diye konuştu.

Yaşanan gelilmelerin görüşüleceği bir diğer platform da AB Dış İlişkiler Konseyi olacak.

Yunan Başbakan Miçotakis gerilimin tırmandığı ilk anda Avrupa Birliğine çağrı yapmış, "acil kodu" ile toplanılmasını istemiştti. Yunanistan, Türkiye'ye karşı Avrupa Birliği'nin harekete geçmesini bekliyor...

ulusal.com.tr

# abd # yunanistan # pompeo