İran'ın Nükleer Çalışma Sorumlusuna suikast

İran'ın nükleer çalışmalarının "babası" olarak anılan Muhsin Fahrizade uğradığı suikast sonucu hayatını kaybetti. Suikast İsrail Başbakanı Netenyahu’nun Suudi Arabistan'daki gizli buluşmasından sadece 5 gün sonra gerçekleşmesi gözleri Tel Aviv'e çevirdi. İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, suikasta İsrail'in rolüne dair ciddi işaretler olduğunu söyledi.

İran'ın Nükleer Çalışma Sorumlusuna suikast

İran'ın nükleer alanındaki en büyük uzmanı Muhsin Fahrizade suikast sonucu hayatını kaybetti.

İran’ın nükleer programının “mimarı” “manevi babası” sayılan Fahrizade, Tahran eyaletine bağlı Abserd ilçesinde suikaste uğradı. Üstelik bu saldırı 2010 yılında bir diğer İranlı nükleer bilim adamı Mecid Şehriyari suikastinin yıldönümünde yapıldı.

İranlıların "Nükleer Süleymani” lakabıyla andığı Fahrizade ve ailesinin olduğu aracın önü kesildi. Bomba yüklü bir araç İranlı bilim insanın aracının önünde patlatıldı. Dr.Fahrizade ve koruması teröristlerce yaylım ateşine tutuldu. Ağır yaralanan Fahrizade, ambulans helikopterle kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti.

İran'ın göbeğinde gündüz vakti yaşanan bu suikast gözleri İsrail'e çevirdi. Çünkü saldırı Suudi Arabistan'da, İsrail Başbakanı Benyamin Netenyahu, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Mossad Direktörü Cohen'in katıldı gizli görüşmeden 5 gün sonra gerçekleşti.

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif de suikastin sorumlusunun İsrail olduğunu ilan etti.

Zarif'in İsrail'i suçlamasının temelinde Fahrizade'nin adı İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu tarafından hedef gösterilmesi. Netanyahu, 2018’de yaptığı açıklamada, bugün suikasta uğrayan İranlı nükleer bilimci Muhsin Fahrizade’ye işaret ederek, “Bu ismi unutmayın” demişti.

Netanyahu, Nisan 2018’de İsrail istihbarat servisi Mossad’ın, İran nükleer çalışmalarından ele geçirildiğini iddia ettiği çok sayıda belgeyi kamuoyuyla paylaşmıştı.

İran Devrim Muhafızları Ordusu Genel Komutanı Hüseyin Selami de suikasten İsrail'i sorumlu tuttu.

Suikast İran'ı ayağa kaldırdı. 2020'nin Ocak ayında Devrim Muhafızları Ordusu'nun Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani de Irak'ta uğradığı terör saldırısında hayatını kaybetmişti.

ulusal.com.tr

# iran # nükleer # suikast