Ege Bölgesi ihracatında en fazla artış Çin’de yaşandı

Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği 2019 ihracat rakamlarını açıkladı. Türkiye 2019’da 1.4 milyar dolar kuru meyve ihracatı yaptı. Bu ihracatın 894 milyon dolar ise Ege Bölgesi’nden gerçekleşti. Çekirdeksiz kuru üzümde 2018’den bu yana bir değer artışı var. İhracatçılar bu artışın nedenini, “devletin Toprak Mahsullari Ofisi aracılığı piyasaya müdahale etmesi” olarak açıkladı. İhracatçılar 2020’de de devlet müdahalesin devam etmesini istiyor.

Ege Bölgesi ihracatında en fazla artış Çin’de yaşandı

Türk kuru meyve sektörü, 2019 yılında ülkemize 1 milyar 418 milyon dolar döviz kazandırdı. Bu ihracatın 894 milyon dolarlık büyük dilimini ise Ege Bölgesi’nden yapıldı.

Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Birol Celep, 2019 yılını değerlendirdi.

Celep, kurum üzüm ihracatındaki değer artışını Toprak Mahsulleri Ofisi’nin üzüm alımına bağladı.

İhracatçılar 2020 yılında da devletin kuru üzüm ve kuru incir piyasasına müdahale etmesini istiyor.

Ege Bölgesi’nden yapılan çekirdeksiz kuru üzüm, kuru kayısı ve kuru incir ihracatının en fazla artış gösterdiği ülke ise Çin Halk Cumhuriyeti.

Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, başta Çin Halk Cumhuriyeti olmak üzere Asya-Pasifik ülkelerine yönelik ihracatı arttırmak istiyor. Bu çerçevede 2020 yılında Çin ve Hindistan’da önemli tanıtım faaliyetleri yapılması planlanıyor.

HABER: UFUK AKKAYA - KAMERA: ÖZGÜR DOĞU SAYMAZ

ulusal.com.tr

# ege bölgesi