Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de mücadelesi hedef alındı

Avrupa Birliği Liderler zirvesinde Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de mücadelesi hedef alındı. Türkiye "provokasyon" yapmakla suçlandı. Zirve sonrası açıklanan bildiride Türkiye'nin kapalı Maraş'ı açan KKTC'ye desteği de eleştirildi. AB Konseyi'nin Türkiye'yi "eylemlerinden geri dönmeye ve gerginliğin düşürülmesi için çalışmaya çağırdığı" ifade edildi. AB Konseyi Başkanı Charles Michel, Aralık'ta Doğu Akdeniz başlıklı yeni bir zirve yapılacağını açıkladı.

Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de mücadelesi hedef alındı

Avrupa Birliği üyesi ülkelerin liderleri Belçika'nın Brüksel kentinde toplandı. Gündem, Afrika, Doğu Akdeniz, Türkiye, Belarus ve Rusya idi.

İki gün süren oturumlarda toplantıda, Yunanistan ve Kıbrıs Rum kesimi Doğu Akdeniz'e ilişkin sunum yaptı. Zirve sonrasında basın toplantısı düzenleyen AB Konseyi Başkanı Charles Michel, Doğu Akdeniz ve Türkiye-AB ilişkilerine yönelik Aralık ayında özel oturum yapılacağını açıkladı. Michel, "Türkiye'nin tek taraflı eylemlerde bulunduğunu" savunarak bundan üzüntü duyduklarını ifade etti.

Zirvenin sonuç bildirisinde ise Türkiye'ye eleştiriler yöneltilen 2 madde yer aldı. Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de son arama çalışmalarıyla "tek taraflı ve provokatif eylemlerde bulunduğu" savunuldu. Kıbrıs adasındaki Maraş'ın statüsüyle ilgili BM kararlarının saygı duyulmadığı ileri sürüldü. Bildiride, AB'nin Yunanistan ve Kıbrıs Rum yönetimiyle dayanışma içinde olduğu vurgulandı.

Doğu Akdeniz poltikasını revize etmesi için Ankara'ya bir hafta süre verdiğini duyuran Almanya ve Fransa liderleri de oturum sonrasında açıklamalar yaptı. Doğu Akdeniz'de arabuluculuğa soyunan ama başamayan Almanya Başbakanı Angela Merkel, Türkiye'nin Oruç Reis araştırma gemisini tekrar bölgeye göndermesini eleştirdi. Ankara'nın "kışkırtıcı adımlar" atmaktan kaçınması gerektiğini söyledi.

Zirvede AB Dışişleri Bakanları Toplantısında Belarus'a yönelik yaptırım kararları onaylandı. Belarus'un misilleme tedbirlerine karşı AB'nin Litvanya ve Polonya ile dayanışma içinde olduğu vurgulandı. Rusya Dışişleri Sözcüsü Maria Zaharova'da AB'nin Rusya'ya yönelik yaptırımlarının cevapsız kalmayacağını ilan etti.

Avrupa Birliği, Suriye'de yeni atanan bakanlarından 7'sini daha yaptırım uygulanacak kişiler listesine ekledi. Afrika-AB ilişkileri de değerlendirilen zirvede afrika ile stratejik ilişkilerin yenilenmesi kararı alındı.

ulusal.com.tr

# türkiye # KKTC # doğu akdeniz # avrupa birliği # ab # Charles Michel