Rus Büyükelçi Karlov suikastında istenen cezalar belli oldu

Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov suikastına ilişkin davada savcı esasa ilişkin mütalaasını açıkladı. Davada 5 sanık için 2’şer, 3 sanık için birer kez ağırlaştırılmış müebbet talep edildi. İddianamenin en dikkat çeken vurgusu; "suikastın amacı Türk-Rus ilişkilerini bozmak" ifadesi oldu. Savcı, FETÖ elebaşı Fetullah Gülen’in de aralarında bulunduğu 9 firari sanığın dosyasının ise ayrılmasını istedi. Kremlin'den de davaya ilişkin açıklama geldi.

Rus Büyükelçi Karlov suikastında istenen cezalar belli oldu

Andrey Karlovsuikastında savcı esas hakkında mütalaasını açıkladı.

Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov, 19 Aralık 2016'da Ankara’da katıldığı sergide polis Mevlüt Mert Altıntaş'ın silahlı saldırısı sonucu hayatını kaybetmişti. Ardından Altıntaş da polis tarafından vurularak öldürüldü. Başlatılan soruşturmanın ardından Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı araştırmalarını tamamlayıp iddianame hazırladı. FETÖ’nün elebaşı Fetullah Gülen’in de arasında bulunduğu 28 sanık hakkında dava açıldı.

Hazırlanan iddianamede büyükelçinin katili Altıntaş’ın FETÖ ile irtibatı olduğu ortaya çıktı. Suikastın FETÖ ve yabancı istihbarat örgütlerince planlayıp hayata geçirildiği belirtildi. İddianamede ayrıca suikastın amacının Türk-Rus ilişkilerini bozmak olduğu da ifade edildi.

İşte o önemli davada tüm gözler Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in görüşmesinde iken 5 Mart’ta yeni bir gelişme yaşandı. Ankara 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada savcı, esasa ilişkin mütalaasını açıkladı.

Savcı, 5 sanık için ikişer kez, 3 sanık için birer kez ağırlaştırılmış müebbet istedi. Bu 8 sanığın, olay sırasında yaralanan üç kişiye ilişkin "kasten öldürmeye teşebbüs" ile "genel güvenliği tehlikeye sokmak" suçlarından da 70 yıl 6'şar ay hapse çarptırılmaları istendi.

Ayrıca savcı, 5 sanığın örgüt üyeliğinden 15 yıla kadar hapsini de talep etti. Davada 6 sanığın ise beraatı istendi. Ayrıca Fetullah Güleni, Şerif Ali Tekalan ve Emre Uslu’nun da arasında bulunduğu 9 firari sanığın dosyasının ayrılması da taleplerin arasındaydı. Savcının mütalaasını ardından bir sonraki celse de sanıkların esasa ilişkin son savunmaları alınacak.

Öte yandan davaya ilişkin Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov açıklamalarda bulundu. Peskov, 6 sanığın beraatının istenmesine yönelik de “Önemli olan katillerin cezalandırılması” dedi.

ulusal.com.tr

# Andrey Karlov # suikast # Rus büyükelçi Andrey Karlov